U Osaki su dodijeljene prvi put nagrade „Vladimir Devide“ za najbolji haiku na engleskom jeziku

U Osaki su u okviru 1. konferencije o azijskoj literaturu (Librasia), te 2. konferencije o umjetnosti i humanističkim znanostima (ACAH), 28. svibnja 2011. godine, dodijeljene prvi put nagrade „Vladimir Devide“ za najbolji haiku na engleskom jeziku.

Nagrade je dodijelio njen utemeljitelj i izbornik, donedavni veleposlanik Republike Hrvatske u Japanu te trenutni veleposlanik Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Brazil Drago Štambuk.

Velika nagrada „Vladimir Devide“ pripala je američkom pjesniku Jimu Kacianu. Hrvatski pjesnici Tomislav Maretić i Nada Jačmenica, kvalificiravši se među osam najboljih, osvojili su donagrade „Vladimir Devide“, dok se među deset dodatno pohvaljenih autora s ovoga natjecanja nalaze i sljedeći hrvatski pjesnici: Smiljka Bilankov, Malvina Mileta, Nada Zidar-Bogadi i Željko Funda.

Sveukupno je na natjecanje pristiglo 166 haiku pjesama na engleskom, iz 29 zemalja, a iz Hrvatske 57, što je 35% od sveukupnog broja prijava.

Pred brojnim ljubiteljima i piscima haiku poezije iz Japana i svijeta, veleposlanik Štambuk je istaknuo važnost i pionirske zasluge hrvatskoga sveučilišnoga profesora i matematičara Vladimira Devidea za pisanje haiku poezije u Hrvatskoj i njenom okruženju te za promicanje japanske tradicije i kulture, zbog čega je i 1983. godine primio japansko visoko odlikovanje Reda Svetoga Blaga.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Japanu Mira Martinec, zajedno s hrvatskim počasnim konzulom u Osaki Hiroshi Ojimom, nazočila je proglašenju pobjednika i izbornikovom dvostrukom čitanju svih devetnaest haiku pjesama iz najužeg izbora.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Japanu


Ostale vijesti