Dr. Darko Bekić uručio je u Rabatu ravnatelju Nacionalne i kraljevske biblioteke Drissu Kroussu, fotokopije najvažnijih radova osnivača hrvatske orijentalistike, Franje Dombaya

Na prigodnoj svečanosti, kojoj je nazočilo više marokanskih povjesničara i publicista te pripadnika diplomatskog zbora, veleposlanik RH u Kraljevini Maroko, dr..Darko Bekić uručio je ravnatelju Nacionalne i kraljevske biblioteke Drissu Kroussu, foto-kopije najvažnijih radova osnivača hrvatske orijentalistike, Franje Dombaya, koje su tiskane u Zagrebu, potkraj 18. i početkom 19.stoljeća.

Na znanstvenom kolokviju koji je održan povodom uručenja donacije, doajen marokanske historiografije, akademik Abdelhati Tazi naglasio je da je riječ o otkriću značajnom za političku i kulturnu povijest Maroka, o radovima koji su do sada bili potpuno nepoznati ne samo ovdašnjoj javnosti već i marokanskoj znanstvenoj zajednici.

Među knjigama koje je veleposlanik Bekić prošle godine pronašao u Zbirci rijetkih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagreebu, nalazi se i prva, najstarija povijest dinastije Alaouita, koja i danas vlada Marokom, kao i životopis proroka Muhameda. Autor ovih i 10-ak drugih radova je Franjo Dombay, tadašnji prevodioc u Zapovjedništvu carske vojske u Zagrebu , koji je bio zadužen za diplomatsku korespondenciju s bosanskim pašom, odnosno, s Otomanskim carstvom.

Druga važna okolnost ovog vrijednog otkrića jest činjenica da su životopis proroka Muhameda i druge Dombayeve knjige bile tiskane u štampariji njegova prijatelja i sponzora, zagrebačkog biskupa Maksimilijana Vrhovca, što govori o kulturnoj i civilizacijskoj otvorenosti u Hrvatskoj potkraj 18.stoljeća, te baca novo svjetlo na odnose hrvatskog i islamskog svijeta, čak dvije stotina godina prije suvremenih shvačanja o vjerskoj toleranciji, o kulturnom prožimanju i susretu civilizacija.

dr. Darko Bekić
veleposlanik

Ostale vijesti