U Budimpešti je održano predstavljanje knjige pročelnika Katedre za kroatistiku Sveučilišta u Pečuhu Dinka Šokčevića „Povijest Hrvatske od 7. stoljeća do danas“

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj i Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti, u svečanoj dvorani Instituta u budimskoj palači, 27. svibnja 2011. Godine, održano je predstavljanje knjige pročelnika Katedre za kroatistiku Sveučilišta u Pečuhu Dinka Šokčevića „Povijest Hrvatske od 7. stoljeća do danas“.

Nazočne su pozdravili potpredsjednik Vlade i ministar javne uprave i pravosuđa Republike Mađarske, ujedno i glavni pokrovitelj događaja Tibor Navracsics, ravnatelj Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti Ferenc Glatz te veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj Ivan Bandić.

Svi govornici su istakli važnost opsežne i bogato ilustrirane monografije, prvog izdanja o povijesti Hrvatske u Mađarskoj nakon Drugog svjetskog rata, koja uvelike pomaže boljem upoznavanju i zbližavanju dva susjedna narodna dugotrajne zajedničke povijesti.

Stručni osvrt na knjigu dao je načelnik Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti Antal Molnar, a o njezinom nastanku govorio je autor.

Iznimno dobro posjećenoj prezentaciji, nazočili su, između ostalih, bivši ministar vanjskih poslova Republike Mađarske Geza Jesenszky, bivši ministar gospodarstva Mađarske Béla Kádár, savjetnik Predsjednika Mađarske i predsjednik Društva mađarsko-hrvatskog prijateljstva György Csóti, profesor na Srednjoeuropskom sveučilištu Tibor Varady kao i predstavnici brojnih mađarskih institucija, medija, Hrvata iz Mađarske i Vojvodine.

Uslijedio je umjetnički program odabranih glazbenih arija hrvatskih kompozitora, koje su izveli hrvatski glazbenici Aida i Milo Krilanović iz Zagreba.

Izdavanje knjige podržalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a svečanu promociju poduprli su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i Grad Zagreb.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Mađarskoj


Ostale vijesti