Već sedmu godinu za redom u Chicagu se od 13. do 16. svibnja 2011. godine, održavaju Hrvatsko-američki dani u organizaciji hrvatskih društava, škola i župa, te Generalnog konzulata RH u Chicagu

Već sedmu godinu za redom u Chicagu se od 13. do 16. svibnja 2011. godine, održavaju Hrvatsko-američki dani u organizaciji hrvatskih društava, škola i župa, te Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Chicagu. Kulturnim programom i gospodarskom i turističkom promidžbom Hrvatske na glavnom gradskom trgu, koncertom Zagrebačkog kvarteta saksofona, obilježeni su ovogodišnji Hrvatsko-američki dani, koji su ocijenjeni vrlo uspješnim.

13. svibnja 2011. program na glavnom gradskom trgu Daley Plaza započeo je ranojutarnjim dizanjem američke i hrvatske zastave, te zastave grada Chicaga. Službeni dio programa počeo je pjevanjem hrvatske i američke himne koje su izveli članovi hrvatskih folklornih grupa Presveto Srce Isusovo, Hrvatska loza i klub Stepinac, uvodnim pozdravom Johna Kosira, člana organizacijskog odbora Hrvatsko-američkih dana i generalne konzulice Jelene Grčić Polić. Potom se skupu obratila i veleposlanica Kolinda Grabar-Kitarović kojoj je ovo vjerojatno bio posljednji posjet Chicagu kao veleposlanice te je ona iskoristila ovu prigodu kako bi se oprostila od hrvatske zajednice Chicaga. U ime gradonačelnika Chicaga u odlasku Richarda M. Daleya (kojemu je to bio zadnji radni dan) govorio je Khaled Elkhatib, zamjenik direktorice Ureda gradonačelnika za međunarodne odnose.

Nakon pozdravnih govora tri folklorne skupine izvele su bogati program plesova i pjesama iz svih krajeva Hrvatske, a uz njih se kratkim nastupom predstavio Zagrebački kvartet saksofona
U okviru ovog dana postavljeni su štandovi na kojima se prezentirao hrvatski turizam, dijeljene su brošure i informacije o Hrvatskoj, koje je dostavila Hrvatska turistička zajednica. Poseban štand bio je postavljen za knjige Hrvatskog etničkog instituta iz Chicaga kao i za prodaju hrvatskih suvenira i nakita tvrtke Heart of Croatia.

14. svibnja 2011. održan je koncert Zagrebačkog kvarteta saksofona u dvorani Instituta Cervantes u samom centru Chicaga. Dvorana Instituta Cervantes ustupljena nam je bez naknade, osim troškova osiguranja i tehničke podrške na sam dan koncerta.
Koncert je najavila i pozdravila sve prisutne Jelena Grčić Polić, generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu, a program se sastojao od djela Mozarta, Papandopula, Del Borga i Lazara. Hrvatska i američka publika bila je oduševljena ovim koncertom, te su nakon jedno i pol satnog koncerta naši muzičari bili i pozivani na bis. Održavanje ovog iznimnog muzičkog događaja ne bi bilo moguće bez podrške MVPEI-a, odnosno Odjela za kulturu Samostalne službe za Hrvate u inozemstvu i kulturu, kojima se ovim putem najljepše zahvaljujemo na izvrsnoj suradnji i podršci.  

16. svibnja 2011. održana je Hrvatska večer na stadionu White Sox u Chicagu White Sox jedna je od ukupno dvije čikaške baseball momčadi. Njihov domaći stadion Cellullar Field nalazi se na južnoj strani Chicaga, vrlo blizu dijela Chicaga koji se naziva Bridgeport. Bridgeport su početkom prošlog stoljeća, među ostalima, naselili Hrvati te se tamo nalazi Župa Sv. Jeronima oko koje se velik dio Hrvata okuplja još i danas. Župa Sv. Jeronima, koja sljedeće godine slavi 100-godišnjicu postojanja, dom je i vrlo cijenjenoj katoličkoj školi, koju vode hrvatski franjevci te je pohađaju djeca poznatijih Čikažana, kao i hrvatskoj školi Kardinal Stepinac. Tako su prije početka utakmice između White Soxa i Texas Rangersa djeca Hrvatske škole kardinal Stepinac izvela američku himnu, pred otprilike 60 000 posjetitelja. Na velikom ekranu tijekom utakmice vrtile su se poruke i pozdravi hrvatskoj zajednici Chicaga, Hrvatskom konzulatu u Chicagu, hrvatskoj školi i raznim društvima. U jednom trenutku među ostalima porukama, na hrvatskom jeziku bilo je ispisano „Dobro došli“.  Hrvatska zajednica Chicaga u velikom je broju popratila ovaj događaj.

 

Jelena Grčić Polić
generalna konzulica


Ostale vijesti