U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija 16. svibnja 2011. godine otvoren je seminar na temu referenduma vezanih uz europske integracije te njihovim posljedicama na nacionalnoj i europskoj razini

U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija 16. svibnja 2011. godine otvoren je seminar na temu referenduma vezanih uz europske integracije te njihovim posljedicama na nacionalnoj i europskoj razini. Istaknuta je dragocjenost razmjene iskustava komuniciranja o europskim temama u trenutku intenziviranja informacijske kampanje o onome što hrvatskim građanima donosi članstvo u Europskoj uniji.

Seminar je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u suradnji s veleposlanstvom Francuske Republike i s francuskom Visokom školom za javnu upravu (ENA).

Uz predstavnike Uprave za potporu procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji prisutne je također pozdravio veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Jérôme Pasquier, izražavajući francusku potporu skorom hrvatskom članstvu u Europskoj uniji te upozorivši na važnost kvalitetne pripreme referenduma o pristupanju u Uniju.

Pomoćnik glavnog ravnatelja za europske poslove Ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije te nekadašnji direktor Ureda vlade Republike Slovenije za komunikaciju Gregor Krajc predstavio je slovensko iskustvo u organizaciji kampanje za referendum za članstvo Slovenije u Europskoj uniji.

Seminar se nastavio 17. svibnja 2011. godine izlaganjem stručnjaka za komuniciranje o europskim pitanjima u Službi za informiranje vlade Francuske Republike Jean-Yvesa Nicolasa, koji je iznio francuska iskustva u pripremi kampanja za referendume glede Ugovora iz Maastrichta iz 1992. te Ustavni ugovor iz 2005.

Tijekom seminara istaknuta je važnost kontinuiranog komuniciranja tema u vezi s europskim integracijama radi trajne uključenosti građana u ovu tematiku, a kao ključni prenositelji poruka navedeni su mediji, lokalna zajednica i škole. Seminaru je prisustvovalo tridesetak sudionika iz središnje državne uprave te županija, zaduženih za komuniciranje o europskim pitanjima.

Mario Dragun

Glasnogovornik


Ostale vijesti