Hrvatskoj biologinji i speleologinji te predsjednici Hrvatskog biospeleološkog društva Jana Bedek uručena je prestižna britanska nagrada za očuvanje prirode

Hrvatskoj biologinji i speleologinji te predsjednici Hrvatskog biospeleološkog društva Jana Bedek uručena je 11. svibnja 2011. godine u Londonu prestižna britanska nagrada za očuvanje prirode, koju joj je u ime ugledne fondacije „Whitley Fund for Nature“ dodijelila princeza Anna.

U konkurenciji od 130 natjecatelja, projekt mlade znanstvenice „Zaštita tipskih lokaliteta Dinarida“, koji na poseban način istražuje podzemnu faunu Dinarskog krša, najbogatijeg i jedinstvenog u svijetu po svojoj bioraznolikosti, nagrađen je s 30 tisuća £.

Dobivena sredstva bit će uložena u realizaciju projekta kojim će biti obuhvaćena izrada znanstvene baze podataka specifičnih i endemskih vrsta cijelog Dinarskog krša, uspostava istraživačkog tima suradnika susjednih zemalja – Italije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore te izrada akcijskih planova za zaštitu najugroženijih lokaliteta.

Fondacija „Whitley Fund for Nature“ od 1994. godine dodjeljuje sredstva mladim talentiranim znanstvenicima koji svojim znanjem i sposobnošću doprinose očuvanju i zaštiti prirode, a Jana Bedek četvrta je Europljanka dobitnica ove prestižne nagrade.

Uručenju nagrade nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske Ivica Tomić.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske


Ostale vijesti