u Buenos Airesu, u srijedu, 11. svibnja 2011. godine, svečano je otvorena ogromna umjetnička instalacija svjetski poznate argentinske umjetnice Marte Minujín, „Kula babilonska od knjiga“

Povodom imenovanja Buenos Airesa UNESCO-ovom svjetskom prijestolnicom knjige od 23. travnja 2011.- 23. travnja 2012., na trgu San Martin u Buenos Airesu, u srijedu, 11. svibnja 2011. godine, svečano je otvorena ogromna umjetnička instalacija svjetski poznate argentinske umjetnice Marte Minujín, „Kula babilonska od knjiga“ („Torre de Babel de Libros“). Instalaciju su svečano otvorili sama umjetnica, predsjednik Vlade Grada Buenos Airesa, Mauricio Macri, te ministar kulture Grada Buenos Airesa, Hernan Lombardi.

Grad Buenos Aires angažirao je Martu Minujin za monumentalnu umjetničku instalaciju kule babilonske, visoke 25 metara, odnosno od 9 katova. Čitava „kula“ grada sazdana je od 30.000 knjiga iz cijelog svijeta te će biti otvorena za posjete tijekom sljedećih 17 dana. Na dan zatvaranja, 28. svibnja, određeni broj posjetitelja moći će se popeti na kulu i uzeti jednu knjigu na jeziku koji odabere. Po završetku manifestacije, ostatak knjiga preselit će se u prvu višejezičnu knjižnicu u Buenos Airesu gdje će se nalaziti knjige na pedesetak jezika iz cijelog svijeta.

U ovom projektu sudjelovala su veleposlanstva brojnih zemalja donacijom knjiga na svojim jezicima, među njima i Republika Hrvatska. U projektu su sudjelovali i građani Buenos Airesa te turista koji su donirali knjige.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Buenos Airesu sudjelovalo je u projektu donacijom od oko tristotinjak knjiga. Veći dio knjiga donacija je izdavačke kuće „Školska knjiga“, te drugih nakladnika i knjižara koji su prijašnjih godina sudjelovali na Sajmu knjige u Buenos Airesu, a ostatak je doniran iz biblioteke Veleposlanstva. Na zahtjev umjetnice radi se prije svega o knjigama posvećenim hrvatskoj povijesti, zemljopisu, umjetnosti te hrvatskim književnim klasicima i novijoj hrvatskoj književnosti.

Među ostalima, donirane su knjige „Leksikon hrvatskih pisaca“, „Hrvatski pravopis“, “Hrvatska gramatika“, monografija „Hrvatski ratnici“, „Povijest Hrvata“, „Hrvatska u Jugoslaviji“, a od književnika ističemo autore kao što su Šoljan, Vidrić, Slamnig, Mihalić, Matoš, Gjalski, Šenoa, Parun, Pupačić, Kozarac, Tadijanović, Ujevic, Tribuson, Novak, Šimunović, Aralica, Marija Jurić Zagorka, Ivana Brlić Mažuranic, Cesarić, Domjanić, Paljetak, Brešan, Gundulić, Držić.

Radi se o projektu s velikom medijskom promocijom jer se radi o Marti Minujin, argentinskoj umjetnici svjetskog glasa koja je poznata po već ranijim monumentalnim instalacijama, kao što je instalacija „Partenon knjiga“, postavljena 1983. na glavnoj aveniji Buenos Airesa, 9 de julio, a koja je bila sazdana od knjiga koje su bile zabranjene tijekom vojne diktature od 1976.-1983. Poznata i kao glavna predstavnica argentinskog pop-arta, također je radila i na zajedničkim umjetničkim projektima s Andyjem Warholom 80.-tih godina.

Veleposlansto Republike Hrvatske

Buones Aires


Ostale vijesti