Veleposlanik Ivan Del Vechio boravio je u Olsztynu, glavnom gradu poljskog Warminsko-mazurskog vojvodstva

Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Poljskoj Ivan Del Vechio boravio je 28. ožujka 2011. godine u Olsztynu, glavnom gradu poljskog Warminsko-mazurskog vojvodstva. Ovo vojvodstvo ima 1,5 milijuna stanovnika, preko 20 tisuća kvadratnih kilometara površine, i što je karakteristično osim izlaza na Baltičko more ima preko 2500 jezera različitih veličina. U tom pogledu turizam je uz poljoprivredu i drvnu industriju glavna grana gospodarstva.

Povod za dogovoreni sastanak sa maršalekom (županom) vojvodstva vezan je uz organiziranje sastanka Saveza vojvodstava Poljske i Hrvatske zajednice županija, a u kontekstu procesa pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

U kontekstu predstojećeg poljskog predsjedavanja Europskom unijom planiran je, naime, veliki broj sastanaka na najvišoj razini. Jednako tako ukazano je i na potrebu održavanja sastanka dužnosnika odgovornih za regionalni razvoj na razini lokalne i regionalne samouprave, posebice imajući u vidu činjenicu da se od 16 milijardi eura iz EU fondova namijenjenih Poljskoj za regionalni razvoj gotovo dvije trećine ulaže direktno preko vojvodstava. Slijedom toga, na lokalnim razinama akumulirano je ogromni iskustvo, od definiranja projekata, izrade dokumentacije, podnošenja zahtjeva, kao i odgovornost za njihovo izrađivanje te propisno korištenje sredstava. Upravo iz tog razloga inicirano je održavanje sastanka na kojem bi obje strane iznijele svoja iskustva, Hrvatska u pripremanju za korištenje tih sredstava, a Poljska u realizaciji projekata.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Varšavi


Ostale vijesti