U Mađarskom prirodoslovnom muzeju u Budimpešti povodom 30. obljetnice smrti velikana hrvatske književnosti Miroslava Krleže otkrivena je spomen-ploča

U Mađarskom prirodoslovnom muzeju u Budimpešti u ponedjeljak, 28. ožujka 2011. godine, povodom 30. obljetnice smrti velikana hrvatske književnosti Miroslava Krleže otkrivena je spomen-ploča na zgradi tzv. Ludoviceuma, ustanove koja je nesumnjivo duboko obilježila književnikov kasniji život i djelo.

U organizaciji Smjera za hrvatski jezik na Sveučilištu ELTE i manjinskih samouprava Grada Budimpešte i II. okruga, održana je svečana Spomen sjednica. Sudionici skupa su predstavili različite aspekte bogate Krležine ostavštine: prof. dr. Branka Brlenić Vujić „Krležina dekorativna secesijska stilizacija u drami, stihu i prozi“, prof. dr. Istvan Lőkös, dopisni član HAZU „Stvarnost i umjetnička transpozicija. O ambivalenciji Krležina doživljaja Ludoviceuma“, prof. dr. István Nyomárkay, član Mađarske akademije znanosti i dopisni član HAZU „O zanimljivoj stilskoj pojavi u Kreležinoj drami U agonij“ i, prof. dr. Stjepan Lukač „O diskretnoj ljepoti Krležina tekstovna univerzuma“.

Glumci Hrvatskog kazališta iz Pečuha s plesačima Pečuškog baleta izveli su predstavu „Šetnja grobnicom mrtvoga djetinjstva, 1947“.

Veleposlanik Ivan Bandić u svom je pozdravnom govoru zahvalio organizatorima te je istaknuo kako se i u Republici Mađarskoj poštuje i njeguje rad hrvatskog književnika koji je na niz načina bio vezan za Mađarsku i Mađare. Pozvao je nazočne da posjete izložbu posvećenu Miroslavu Krleži u Nacionalnoj knjižnici Széchényi u Budimpešti, koja je otvorena prošli tjedan u sklopu Budimpeštanskog proljetnog festivala, a biti će otvorena do kraja mjeseca.

Veleposlanik Bandić najavio je postavljanje spomenika Krleži u Budimpešti, djelo priznate hrvatske umjetnice Marije Ujević-Galetović, još tijekom mađarskog predsjedanja Europskom unijom.


Mario Dragun
GlasnogovornikOstale vijesti