Mr. sc. Vesela Mrđen Korać, stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja sudjelovala je na konferenciji o budućnosti te organizacije

Na poziv prestižne europske institucije za rasprave o globalnim vanjskopolitičkim temama „Wilton Park“, mr. sc. Vesela Mrđen Korać, stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Organizaciji za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u Den Haagu, sudjelovala je na konferenciji o budućnosti te organizacije, održanoj od 18. do 20. ožujka 2011. godine, u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Na konferenciju je pozvan najuži krug diplomatskih predstavnika, stručnjaka i dužnosnika OPCW kako bi neformalno razmijenili mišljenja o nastavku rada OPCW nakon travnja 2012., kada istječe zadani rok za ispunjenje njenih temeljnih zadaća, a imajući u vidu osnovne strategijske ciljeve Konvencije o kemijskom oružju. Ta konvencija propisuje zabranu proizvodnje, skladištenja i korištenja kemijskog oružja te obvezuje na uništenje postojeće proizvodnje i zaliha, što još uvijek nije u potpunosti postignuto.

Konferencija je iskorištena i za brojne bilateralne razgovore. Sponzorirala su je ministarstva vanjskih poslova Ujedinjene Kraljevine, SAD-a, Njemačke i Nizozemske.

Inače, od svibnja 2011. godine Republika Hrvatska će u dvogodišnjem mandatu predsjedati Izvršnim vijećem OPCW. Hrvatska je članica OPCW od samog utemeljenja te organizacije 1997. koja danas ima 188 država članica.


Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Den Haagu



Ostale vijesti