Ministar Božinović održao je predavanje polaznicima XIV. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija

Ministar obrane dr. sc. Davor Božinović održao je 18. ožujka 2011. godine predavanje polaznicima XIV. Jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija u akademskoj godini 2010./11. U predavanju „Novi strateški koncept NATO-a“ izložio je osnovne smjernice temeljnog dokumenta Saveza i pojasnio izazove s kojima se NATO danas susreće.

Kao jednu od glavnih smjernica u modernoj povijesti NATO-a istaknuo je transparentnost, naglasivši kako je prethodni strateški koncept iz 1999. godine prvi javno objavljeni dokument takve vrste, dok je aktualni strateški koncept iz 2010. godine bio dostupan javnosti još za vrijeme njegova sastavljanja.

U pogledu važnosti intervencije NATO-a posebice je izdvojio NATO misiju u Afganistanu u kojoj sudjeluje 49 država, od kojih 21 nije članica Saveza.

Ministar Božinović zaključio je predavanje naglasivši kako je ugled koji je Republika Hrvatska stekla dvogodišnjim članstvom u Sjevernoatlantskom savezu zasigurno doprinio njezinom putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji.


Diplomatska akademija



Ostale vijesti