Veleposlanstvo RH u Republici Bugarskoj je zaprimilo u srijedu, 16. ožujka 2011. godine, vijest o smrti hrvatskog i bugarskog kulturnog djelatnika Eugena Fabianya

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj je zaprimilo u srijedu, 16. ožujka 2011. godine, vijest o smrti hrvatskog i bugarskog kulturnog djelatnika Eugena Fabianya.

Eugen Fabiany je rođen u Sofiji 1. kolovoza 1924. godine. U Zagrebu je završio gimnaziju, a 1941. godine se vraća u Sofiju gdje je živio sve do smrti.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu sveučilišta „Sv. Kliment Ohridski“ u Sofiji na smjeru državne i ekonomske znanosti s orijentacijom na međunarodno pravo te se paralelno školovao kod eminentnih kazališnih pedagoga. Nakon školovanja je radio kao glumac, redatelj i publicist, uglavnom u Narodnom kazalištu lutaka te na filmu. Kao dugogodišnji generalni tajnik bugarskog centra UNIMA-e (Union Internationale de la Marionette) na međunarodnom kongresu te organizacije proglašen je njihovim počasnim članom. Održavao je prisne veze s kazališnim djelatnicima u Hrvatskoj i Hrvatskim društvom dramskih umjetnika.

Gotovo od samog otvaranja Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Bugarskoj, Eugen Fabiany je kontinuirano pomagao na projektima kulturne suradnje između Hrvatske i Bugarske. Također, kao ugovorni djelatnik Veleposlanstva Republike Hrvatske, u razdoblju od 1997.-2001. godine, obavljao je poslove na području kulture i informiranja.

Primio je nekoliko nagrada Ministarstva kulture Republike Bugarske za populariziranje bugarske kulture te promicanje kulturnih veza između Hrvatske i Bugarske.

Ostale vijesti