Projekt "Upoznajmo EU" se nastavlja u školama Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije

U okviru provedbe Komunikacijske strategije za informiranje hrvatske javnosti o EU i pripremama za članstvo, koja kao jednu od važnih ciljnih skupina navodi mlade, Odjel za obrazovanje Ministarstva vanjskih poslova i ove godine organizira, u suradnji sa županijskim savjetima za europske integracije, predavanja pod nazivom „Upoznajmo EU“ za učenike viših razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj.

Suradnja na projektu započela je još 2008. godine s Bjelovarsko-bilogorskom, a tijekom 2009. i 2010. nastavljena je s Požeško-slavonskom i Ličko-senjskom županijom. Do sada je projektom kroz više od 150 predavanja bilo obuhvaćeno preko 5000 učenika.

Predavanjem o Europskoj uniji u trajanju od jednog školskog sata predstavljaju se, na način primjeren učeničkoj dobi, osnovne informacije o EU, a ujedno se učenicima pruža prilika izraziti vlastito mišljenje o temi.

U 2011. godini projekt se nastavlja u školama Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije. Tijekom veljače održano je 33 predavanja u Vinkovcima (OŠ Antuna Gustava Matoš, OŠ Bartola Kašića, OŠ Josipa Kozarca), Negoslavcima, Čakovcima, Ilači, Vukovaru (OŠ Siniše Glavaševića), Tovarniku, Iloku, Šarengradu i Lovasu te Pitomači, Gornjem Bazju, Špišić Bukovici, Virovitici (OŠ Vladimira Nazora, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, Gimnazija Petra Preradovića i Industrijsko obrtnička škola), Suhopolju i Gradini. Do završetka tekuće školske godine planira se obići sve osnovne i srednje škole na području navedenih dviju županija. Učenicima zagrebačkih srednjih škola ponuđena je mogućnost sudjelovanja na predavanjima o Europskoj uniji, koja se organiziraju mjesečno u okviru „Dana otvorenih vrata“.



Ostale vijesti