Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali su u Budimpešti u projektu „EUphony Central European Youth Orchestra“

Studenti Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu sudjelovali su, u subotu 26. veljače 2011. godine u Budimpešti, u zajedničkom projektu muzičkih akademija iz Zagreba, Budimpešte, Beče, Graza i Ljubljane „EUphony Central European Youth Orchestra“ (Srednjoeuropski simfonijski orkestar mladih).

U velikoj dvorani Palače umjetnosti, zajednički je orkestar, djelima Liszta, Dohnányia, Bartóka i Kodályia, pod dirigentskom palicom Zoltána Kocsisa oduševio više od tisuću ljubitelja glazbe.

U ime organizatora, rektor slavne mađarske Liszt Ferenc Akademije, András Batta, posebno se zahvalio dekanu zagrebačke Muzičke akademije, Mladenu Janjaninu, koji je i začetnik ideje orkestra Srednjoeuropskih muzičkih akademija.

Koncert u Budimpešti je održan pod pokroviteljstvom ministra vanjskih poslova Republike Mađarske Jánosa Martonyia, kao dio kulturnih programa koji se održavaju u sklopu mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Program je dijelom financiran iz Unijinih fondova.

Sljedeći koncert Srednjoeuropski simfonijski orkestar mladih ima večeras, 28. veljače 2011., u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a zatim slijede koncerti u Ljubljani 1. ožujka, u Grazu 2. ožujka te u Beču 3. ožujka 2011. godine.

Najavljen je također daljnji nastavak suradnje muzičkih akademija.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti