Otvorena izložba radova studenata arhitekture Doktorske škole Breuer Marcel Tehničkog fakulteta Mihály Pollack iz Pečuha i predstavljena knjiga grafika poznatog pečuškog arhitekta prof.dr.Zoltána Bachmana

U prestižnom prostoru Pečuške galerije u ponedjeljak, 31. siječnja 2011. godine otvorena je izložba radova studenata arhitekture Doktorske škole Breuer Marcel Tehničkog fakulteta Mihály Pollack iz Pečuha i predstavljena knjiga grafika poznatog pečuškog arhitekta prof.dr.Zoltána Bachmana.

Izložbu radova arhitektonskih rješenja, koju su pripremili studenti doktorskog studija pečuškog fakulteta, uvodnim je riječima predstavio dr. Árpád Gamus, direktor Pečuške galerije, a o knjizi grafika i njenom autoru inspirativno je govorio dekan Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, prof. dr. Lenko Pleština. Prof. Pleština je istaknuo sveobuhvatnu isprepletenost mađarske i hrvatske kulture, te se osvrnuo na prestižna imena graditelja i arhitekata kroz stoljeća čiji se radovi mnogostruko dotiču u okružju kulturne baštine Mađarske i Hrvatske.

U tom kontekstu veoma snažna poveznica sadašnjeg trenutka je osobnost i djelo pečuškog arhitekta prof.dr. Zoltána Bachmana – njegov je rad do sada bio procjenjivan kroz njegova mnogobrojna i prestižna arhitektonska rješenja, a knjiga koja je upravo predstavljena, sadrži reprezentativan presjek u jednom drugom umjetničkom mediju - grafici.

Kao osvjedočeni prijatelj Hrvatske, autor je i naslovnicu upravo predstavljene knjige posvetio Hrvatskoj – riječ je o grafici pod nazivom Crkva hodočašća u Hrvatskoj koja ilustrira idejni projekt crkve posvećene spomenu svim žrtvama Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Otvaranje izložbe i predstavljanje knjige grafika samo je povod dolasku u Pečuh skupine profesora Arhitektonskog fakulteta, arhitekata prijatelja, te predstavnika Orisa iz Zagreba, a razlog je uspostavljanje suradnje između dvaju arhitektonskih fakulteta – Pečuha i Zagreba.

Dogovoreno je daljnje detaljiziranje zajedničkog doktorskog studija, čiju provedbu olakšava korištenje mobilnosti studenata i profesora u sustavu bolonjskog procesa.

Prof.dr. Lenko Pleština istaknuo je da je doktorski studij u području arhitekture iznimno važan jer pokazuje da arhitektura, kroz znanstveno-istraživački rad, može mnogo snažnije pojačati i kreativnost. Suradnja između Pečuha i Zagreba dodatno bi se obogatila prijavljivanjem zajedničkog projekta iz EU fondova. Sudjelovala je Ljiljana Pancirov, generalna konzulica RH u Pečuhu.


Mario Dragun
Glasnogovornik



Ostale vijesti