Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje, danas, u petak 14. rujna, na konferenciji „Riga 2012.“, gdje je naglasila kako Europska unija nije izgubila na privlačnosti i unatoč problemima najjače je tržište na svijetu i prostor najviše k

"Hoće li globalno gospodarsko restrukturiranje vratiti Zapad u igru" bila je tema panela na kojem je sudjelovala ministrica Pusić zajedno s latvijskim kolegom Edgarsom Rinkievicsom i francuskim ministrom za Europu Bernardom Cazeneuveom. Sugovornici su raspravljali o ekonomskoj krizi koja je pogodila Zapad još 2008. godine i dovela do restruktuiranja globalnog gospodarstva.

Ministrica Pusić je, govoreći o tome kako je globalna kriza utjecala na EU, rekla da se Europa promijenila više politički, nego ekonomski i upozorila na promjenu "osjećaja za politički smjer, zašto smo dio EU-a i kamo želimo ići". "Europa nije iscrpila svoju privlačnost, nego se jednostavno približava svojim geografskim granicama. Njezina privlačnost prvenstveno se očituje u širenju političke stabilnosti i izgradnji institucija, a onda i u gospodarskom napretku".

Međunarodni skup u glavnom gradu Latvije, koji je okupio sudionike ih 30-tak zemalja, vodeći je politički forum na sjeveru Europe gdje istaknuti ljudi iz svijeta politike, gospodarstva i znanosti od 2006. raspravljaju o temama vanjske i sigurnosne politike.



Priopćenja