Vesna Cvjetković, vd glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova, i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić održali su u utorak, 4. rujna 2012. godine, sastanak s Davidom Bearfieldom, direktorom Europskog ureda za odab

Povod za posjet Hrvatskoj direktora EPSO-a jest skorašnje raspisivanje natječaja za zapošljavanje u institucijama Europske unije za hrvatske državljane, ovaj put za administratore razinama AD5 i AD9. Pomoćnik Marušić je tijekom razgovora istaknuo da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova stoji na usluzi hrvatskim državljanima, ali da ni na koji način ne može utjecati na selekcijski postupak za koji je isključivo nadležan EPSO. David Bearfield je poručio kako je prvi natječaj, onaj za prevoditelje, pravnike-lingviste i konferencijske prevoditelje, po broju prijavljenih kandidata premašio očekivanja. No, u redovnim natječajima omjer slobodnih radnih mjesta i prijavljenih kandidata je još veći pa su natječaji koji slijede dobra i jedinstvena prilika koja se pruža hrvatskim državljanima, poručio je Bearfield.

Pomoćnik Marušić podsjetio je svog gosta kako je Hrvatska još 2005. godine krenula s pripremom svojih državljana za predstojeće natječaja za zapošljavanje u institucijama Europske unije u vidu pripremnih seminara i prezentacija. Bearfield je na to dodao da je partnerski odnos s postojećim ili budućim članicama Unije od presudne važnosti za uspješnu provedbu natječaja EPSO-a, tj. za odabir najkvalitetnijih kadrova što je i u interesu samih država članica.

David Bearfield u srijedu, 5. rujna 2012. godine, boravit će u Zadru gdje će održati predavanje pod nazivom Career Opportunities with the European Institutions.



Priopćenja