Pomoćnik ministrice za vanjske i europske poslove, mr.sc. Hrvoje Marušić, sudjelovao je na neformalnom sastanku EU direktora na Cipru 19.-20. srpnja 2012., te je održao bilateralne konzultacije sa predstavnicima ministarstva vanjskih poslova Republike Cipar.

Ovaj neformalni sastanak, u organizaciji ciparskog predsjedništva EU, bio je forum na kojem su države članice EU raspravljale o politici proširenja EU te o Višegodišnjem financijskom okviru EU 2014-2020, pri čemu je potvrđena predanost Unije politici proširenja te su pozdravljeni dosadašnji napori Hrvatske na putu prema članstvu u Uniji. Također je izraženo čvrsto uvjerenje kako će Hrvatska 1. srpnja 2013. godine postati punopravna članica Europske Unije.

Pmvep Marušić naglasio je važnost politike proširenja, posebno u regionalnom kontekstu naglasivši kako će Republika Hrvatska sva otvorena pitanja sa susjedima rješavati bilateralno i u europskom duhu. Kada je riječ o Višegodišnjem financijskom okviru, pomoćnik ministrice pozdravio je uključenje Hrvatske u bilateralne konzultacije s Ciprom, kao predsjedavajućom državom Unije, a na temu provizija unutar Okvira.

Pomoćnik Marušić je na marginama neformalnog sastanka EU direktora održao bilateralni sastanak sa direktoricom EU sektora, vlp Reom Yiordamlis, kojoj je ponovno zahvalio na ratifikaciji Hrvatskog pristupnog Ugovora od strane Cipra te je informirao svoju sugovornicu o procesu izvršenja preuzetih obveza definiranih u privremeno zatvorenim poglavljima pregovora EU-RH. Razgovaralo se također o bilateralnim odnosima te je istaknuta potreba jačanja gospodarske suradnje dvije republike.



Priopćenja