Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovala je, u ponedjeljak, 23. srpnja 2012. godine, u Bruxellesu, zajedno s ministrima vanjskih poslova Talijanske Republike Giulijem Terzijem, Republike Slovenije Karlom Erjavcem te pomoćnikom minist

Talijansku inicijativu formiranja Jadransko-jonske makroregije po uzoru na Baltičku i Dunavsku, podržale su i Hrvatska, Slovenija i Grčka, a osim navedenih zemalja, makroregija bi uključivala i Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Albaniju, dakle zemlje kandidate odnosno aspirantice na članstvo u Europskoj uniji.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova kazala je u izjavi nakon sastanka kako se razmatra mogućnost da se u Jadransko-jonsku makroregiju najprije uključe samo obalni dijelovi država koje još nisu članice, dok nakon čega bi se makroregija postupno širila i na ostatak njihova teritorija.

Prednost ovakvog pristupa je u boljoj suradnji susjednih regija zemalja unutar i izvan Europske unije čime se bolje koriste postojeći instrumenti kao što su strukturni fondovi.

Plan je dovršiti ovu strategiju do 2014. godine, kada će Vijećem EU-a predsjedati Grčka i Italija.

Priopćenja