Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u srijedu, 20. lipnja 2012. godine, s ministricom za europske integracije Republike Albanije Majlindom Bregu, koja boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj

Obostrano je zaključeno kako Republiku Hrvatsku i Republiku Albaniju povezuju dugotrajno odlični bilateralni odnosi, koji se sudjelovanjem u okviru euroatlantskih integracija i zajedničkom usmjerenošću prema stabilnosti regije mogu dodatno poboljšati i intenzivirati

Obostrano je zaključeno kako Republiku Hrvatsku i Republiku Albaniju povezuju dugotrajno odlični bilateralni odnosi, koji se sudjelovanjem u okviru euroatlantskih integracija i zajedničkom usmjerenošću prema stabilnosti regije mogu dodatno poboljšati i intenzivirati.

Ministrica Pusić podsjetila je u tom kontekstu na uspješnu suradnju Hrvatske i Albanije u okviru NATO-a, kao i u okviru Američko-jadranske povelje, kojom je Hrvatska upravo preuzela predsjedanje do kraja 2012. godine. Naglasila je također kako je napredovanje prema članstvu u Europskoj uniji interes obiju zemalja. U tom smislu izrazila je spremnost Hrvatske, kao države koja će iduće godine ući u punopravno članstvo u Uniji, da svojim iskustvima pomogne drugim zemljama regije, pa tako i Albaniji, na njihovom eurointegracijskom putu i provedbi svih potrebnih reformi, a što će u konačnici pridonijeti stabilizaciji čitavog prostore jugoistočne Europe.

Ministrica Bregu čestitala je Hrvatskoj na potpisivanju Ugovora o pristupanju Europskoj uniji, te uputila poziv ministrici Pusić za uzvratni posjet Tirani. S obzirom na provedene reforme i ostvareni uspjeh tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom, istaknula je kako Republika Hrvatska predstavlja model za sve preostale zemlje regije, te izrazila uvjerenje kako će stručna pomoć koju će Hrvatska pružiti Albaniji, dodatno pridonijeti osjećaju zajedničke budućnosti unutar euroatlantskih integracija. Ministrica Bregu također je poručila kako će Albanija, čijih je 90 posto građana opredjeljeno za članstvo u Europskoj uniji, i dalje promicati put prosperiteta, mira i sigurnosti.

Ministrica Pusić i ministrica Bregu složile su se također da je gospodarstvo područje s velikim mogućnostima napretka u kojem je potrebno dodatno intenzivirati bilateralnu suradnju.



Priopćenja