Pomoćnik ministrice za europske poslove Hrvoje Marušić sudjelovao je u četvrtak, 19. travnja 2012. godine, u radu konferencije „Hrvatska na pragu europske unije“, u organizaciji Instituta za međunarodnu suradnju Zaklade Hanns Seidel u Müchenu i ureda Zak

Tom prigodom održao je izlaganje na temu „Izazovi za hrvatsku vanjsku politiku u predstojećem razdoblju“.

Tom prigodom održao je izlaganje na temu „Izazovi za hrvatsku vanjsku politiku u predstojećem razdoblju“.

Na konferenciji je sudjelovalo i izaslanstvo Savezne Republike Njemačke od petnaestak zastupnika Bavarskog parlamenta, bavarskih institucija i predstavnika zaklade iz središnjice u Münchenu.

Pomoćnik ministrice Hrvoje Marušić zahvalio je zakladi Hanns Seidel na suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, započetoj prije punih 13 godina. Od tada je ostvaren čitav niz zanimljivih projekata s ciljem jačanja svijesti o Europskoj uniji u hrvatskom društvu.

Nadalje, pomoćnik Marušić istaknuo je važnost hrvatsko-bavarske bilateralne suradnje koja ove godine slavi svoju četrdesetu obljetnicu. Proslava četrdesete obljetnice od osnivanja Stalne hrvatsko-bavarske komisije održat će se 11. i 12. lipnja u Zagrebu, a upravo kroz rad Komisije devedesetih godina ostvarivani su prvi diplomatski odnosi RH sa SR Njemačkom.

U svom govoru pomoćnik Marušić naglasio je kako se Hrvatska na pragu ulaska u članstvo u Europskoj uniji, u vanjskopolitičkom smislu nalazi na prekretnici, a sukladno tomu i hrvatska diplomacija se mora prilagoditi novim okolnostima i novim potrebama.

Pretpostavke nove hrvatske vanjske politike uključuju aktivno sudjelovanje u okviru NATO-a i Europske unije, a osnovni cilj je pozicioniranje Hrvatske u međunarodnoj zajednici – prije svega unutar Europske unije i u regiji jugoistočne Europe, ali i na globalnoj razini.

Pomoćnik Marušić osvrnuo se i na preostale obveze Republike Hrvatske do dana stupanja u Europsku uniju te važnost gospodarske i kulturne diplomacije u nadolazećem periodu.



Priopćenja