Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u srijedu, 21. ožujka 2012. godine, u Washingtonu, u okviru radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, s državnom tajnicom SAD-a Hillary Rodham Clinton

U obraćanju predstavnicima medija, prije zajedničkog sastanka, državna tajnica Clinton izrazila je dobrodošlicu ministrici Pusić, poručivši kako su Sjedinjene Američke Države snažno podupirale brojne važne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi se čvrsto integrirala u transatlantsku zajednicu

"izvor: HINA/EPA/SHAWN THEW"
Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se u srijedu, 21. ožujka 2012. godine, u Washingtonu, u okviru radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, s državnom tajnicom SAD-a Hillary Rodham Clinton.

U obraćanju predstavnicima medija, prije zajedničkog sastanka, državna tajnica Clinton izrazila je dobrodošlicu ministrici Pusić, poručivši kako su Sjedinjene Američke Države snažno podupirale brojne važne reforme koje je Hrvatska poduzela kako bi se čvrsto integrirala u transatlantsku zajednicu. Pozdravila je i napredak Hrvatske na putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, kao i lidersku ulogu koju Hrvatska ima u jugoistočnoj Europi, te zajedničku suradnju s SAD-om na rješavanju trajnih izazova.

Ministrica Pusić uputila je zahvalu državnoj tajnici Clinton na kontinuiranoj pomoći Hrvatskoj u postizanju ostvarenog napretka, posebno istaknuvši prijateljske odnose između dvaju država i vlada. Podsjetivši kako se Hrvatska trebala razviti u brojnim područjima vezanim uz funkcioniranje institucija i pristupanje Europskoj uniji, važnom je ocijenila i pomoć SAD-a u tim procesima koji su dali vidljive rezultate. Istaknuvši značaj stabilizacije čitave regije jugoistočne Europe, izrazila je spremnost Hrvatske da nastavi davati svoj doprinos tome na svim razinama i u zajedničkoj suradnji s SAD-om.

Tijekom sastanka ministrice Pusić i državne tajnice Clinotn bilo je govora o stanju u regiji, zajedničkoj inicijativi za jačanje civilne komponente u operacijama NATO-a i mogućnosti ukidanja američkih viza za hrvatske građane.

U pogledu ulaska Hrvatske u američki program izuzeća od viza ministrica Pusić istaknula je potrebu za daljnjom suradnjom s američkim Kongresom po tom pitanju, kao i podizanjem kriterija u Hrvatskoj, imajući u vidu i spremnost za predstojećim funkcioniranjem unutar Schengenskog režima. Hrvatska ispunjava većinu kriterija za ukidanje viza, no problem predstavlja visoki postotak odbijenih zahtjeva od 6,3 posto, naspram dopuštenih 3 posto. U američkom Kongresu u tijeku je rasprava o zakonu koji bi dopustio izuzetak od pravila i individualnu procjenu svake pojedine zemlje.

Ministrica Pusić iskoristila je prigodu susreta kako bi državnoj tajnici Hillary Clinton uputila poziv za sudjelovanje na ovogodišnjem Croatia Summitu koji će se održati u srpnju u Dubrovniku.

Tijekom boravka u Washingtonu ministrica Vesna Pusić sastala se i s posebnom savjetnicom Predsjednika SAD-a i višom direktoricom za europska pitanja u Vijeću za nacionalnu sigurnost Elizabeth Sherwood-Randall, te bivšom državnom tajnicom Sjedinjenih Američkih Država Madeleine Albright.



Priopćenja