Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je u utorak, 13. ožujka 2012. godine, brifing o Regionalnom programu za ostvarivanje održivih rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe za predstavnike diplomatskog zbora akreditirane u Rep

Ministrica Pusić predstavila je glavne odrednice zajedničkog Regionalnog programa

Ministrica Pusić predstavila je, u kontekstu Donatorske konferencije koja će se održati 24. travnja ove godine u Sarajevu, s ciljem doprinosa konačnom rješenju izbjegličke situacije u regiji, glavne odrednice zajedničkog Regionalnog programa. Uz ministricu Pusić, nazočnim su se diplomatima obratili i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Milorad Pupovac i osobni izaslanik Visokog povjerenika za izbjeglice Ujedinjenih naroda Anne Willem Bijleveld.

Ministrica Pusić istaknula je kako su oružani sukobi tijekom 1990-tih za posljedicu imali preko tri milijuna raseljenih osoba unutar četiriju država obuhvaćenih programom. Naglasila je kako su u cilju sveobuhvatnog rješenja ovog pitanja Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Hrvatska zajedno s međunarodnim partnerima - Europskom komisijom, Uredom visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Sjedinjenim Američkim Državama, pokrenule regionalnu inicijativu, a rezultat koje je i Regionalni program.

Osvrnula se i na značajan obuhvat korisnika - oko 27.000 domaćinstava odnosno 74.000 izbjeglica i raseljenih osoba te ukupno financiranje Programa u iznosu od oko 583 milijuna eura. U fokusu regionalne inicijative je puna podrška slobodnom izboru izbjeglih i raseljenih osoba – njihovom dobrovoljnom povratku i reintegraciji ili lokalnoj integraciji, popraćena osiguravanjem održivog i kvalitetnog stambenog zbrinjavanja utemeljenog na punom poštivanju njihovih prava.

U obraćanju ministrice dominirale su dvije važne poruke za rješavanje statusa izbjeglica i raseljenih osoba - identifikacija konkretnih osoba u potrebi, kako bi iste nakon produljenog izbjeglištva konačno regulirale svoj građanski status te financiranje programa kroz stambeno zbrinjavanje kao prvog preduvjeta za daljnje rješavanje ostalih socio-ekonomskih pitanja kao bitnih elemenata uključivanja u društvo.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac podsjetio je na korijene inicijative, te naglasio kako stambeno zbrinjavanje treba promatrati u kontekstu iskoraka za rješavanje ostalih problema, kao što su prometna i socijalna infrastruktura. Napomenuo je također kako je i sama inicijativa instrument koji u regiji može pomoći daljnjoj međusobnoj pomirbi.

Izaslanik Visokog povjerenika za izbjeglice Ujedinjenih naroda Bijleveld istaknuo je važnost procesuiranja inicijative kroz jačanje odgovornosti država u regiji, preko vođenja posebnih radnih skupina namijenjenih rješavanju pojedinih tematskih problema na području povratka i integracije, kao i ulogu koju ima Razvojna banka Vijeća Europe koja će u suradnji s državama u programu te UNHCR-om i OESS, kao i glavnim donatorima, usmjeriti sva prikupljena sredstva u realizaciju regionalnog programa.

Predstavnici diplomatskog zbora, posebice Europska komisija kao i SAD podržali su Regionalni program i predstojeću Donatorsku konferenciju, najavivši sudjelovanje na visokoj razini kao i konkretizaciju kroz kontribucije.

Zaključno, ministrica Pusić podsjetila je na iznos od 5,2 milijardi eura koji je Hrvatska u proteklom razdoblju uložila u proces obnove i povratka izbjeglica. Također je izrazila uvjerenje u pozitivan ishod „posljednjeg kolektivnog napora međunarodne zajednice u zatvaranju izbjegličkog pitanja u regiji“, te pozvala na sudjelovanje na Donatorskoj konferenciji.



Priopćenja