Državni tajnik za politička pitanja dr.sc. Mario Nobilo sastao se u srijedu, 26. listopada 2011. godine, s visokim predstavnikom za nacionalne manjine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Knutom Vollebaekom

Sugovornici su razmotrili provedbu aktivnosti u okviru mandata visokog predstavnika u cjelokupnoj regiji OESS-a

Sugovornici su razmotrili provedbu aktivnosti u okviru mandata visokog predstavnika u cjelokupnoj regiji OESS-a, s posebnim osvrtom na pitanja obrazovanja nacionalnih manjina kao sredstva promicanja dobrih međuetničkih odnosa i tolerancije te učinkovito sudjelovanje pripadnika manjina u procesu donošenja odluka i upravljanja državom. Razmijenjena su mišljenja glede aktualne situacije u jugoistočnoj Europi, te su se, u tom kontekstu, sugovornici suglasili da je pitanje zaštite i promicanja prava nacionalnih manjina jedan od ključnih temelja sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Državni tajnik Nobilo čestitao je visokom predstavniku Vollebaeku na dosadašnjim postignućima tijekom obnašanja ove značajne dužnosti, te iskazao podršku daljnjim aktivnostima na planu zaštite nacionalnih manjina širom regije OESS-a. Ujedno je ukazao na ostvarenu visoku razinu političke zastupljenosti nacionalnih manjina u Hrvatskoj i njihovu značajnu ulogu u procesima odlučivanja. Izrazio je spremnost da Hrvatska, kao buduća članica Europske unije, vlastita pozitivna iskustva u tom području prenese i zemljama u regiji kao i drugim sudionicama OESS-a.

U kontekstu sudjelovanja visokog predstavnika na Konferenciji o izdavanju dokumenata vezanih uz civilni status u jugoistočnoj Europi, koja se 26. i 27. listopada 2011. održava u Zagrebu, sugovornici su se složili o važnosti nacionalnih napora i regionalne suradnje u području rješavanja pitanja osoba bez državljanstva, te potrebi jačanja fokusiranih aktivnosti na ovom planu.



Priopćenja