Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u ponedjeljak, 9. svibnja 2011. godine, sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Azerbajdžan Khalafom Khalafovim.

Sugovornici su zaključili kako su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja.

Sugovornici su zaključili kako su bilateralni odnosi dobri i bez otvorenih pitanja. Ministar Jandroković izrazio je uvjerenje kako će nedavno otvaranje rezidentnog Veleposlanstva Republike Azerbajdžan u Republici Hrvatskoj dodatno ojačati bilateralne odnose na svim raznima. U tom kontekstu izrazio je nadu kako će se uskoro okončati i postupak imenovanja počasnog konzula Republike Hrvatske u Bakuu.

Kao buduća članica Europske Unije Republika Hrvatska namjerava aktivno sudjelovati u europskoj politici susjedstva i Istočnog partnerstva, čiji je sudionik i Azerbajdžan. U okviru te politike Republika Hrvatska može ponuditi svoja iskustva iz procesa europskih integracija, rekao je ministar Jandroković.

Ministar Jandroković također je istaknuo kako Republika Hrvatska želi intenzivirati gospodarsku suradnju s Azerbajdžanom, posebice na područjima naftne i plinske industrije, infrastrukturnih projekata i brodogradnje. U cilju uspostave pravnog okvira za takvu vrstu suradnje, sugovornici su ukazali na potrebu što skorijeg potpisivanje nekoliko gospodarskih ugovora.

Priopćenja