U ponedjeljak, 2. svibnja 2011. godine, na zagrebačkom Cvjetnom trgu, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković otvorio je Europski tjedan te najavio brojna događanja na kojima će građanima biti dostupne in

Europski tjedan je tradicionalna manifestacija u koju su uključene sve hrvatske županije i koja predstavlja intenziviranje informativnih aktivnosti o Europskoj uniji koje se provode tijekom cijele godine

Europski tjedan je tradicionalna manifestacija u koju su uključene sve hrvatske županije i koja predstavlja intenziviranje informativnih aktivnosti o Europskoj uniji koje se provode tijekom cijele godine. Na brojnim javnim događanjima, poput predavanja, konferencija, javnih debata, radijskih kvizova te predstava i likovnih radionica za najmlađe, građani će moći dobiti odgovore na pitanja koja najčešće postavljaju o pristupanju Europskoj uniji.

Isti odgovori bit će im pruženi i putem radijskih i televizijskih spotova, koji će na jednostavan način obrađivati teme o članstvu u Uniji za koje građani pokazuju najviše zanimanja, kao i davati odgovore na pitanja o konkretnim promjenama koje članstvo donosi.

Građani će svoja pitanja moći postavljati i tako da ih na posebno dizajniranim dopisnicama ubace u za to predviđen „EU poštanski sandučić“, čiji su rad na zagrebačkom Cvjetnom trgu danas pokrenuli potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, šef Delegacije Europske unije Paul Vandoren i državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković.

Na istoj lokaciji se 7. svibnja 2011. godine održava tradicionalna središnja proslava Dana Europe. Isti dan u parku jezera Bundek Delegacija Europske unije organizira događanje pod nazivom „Ritam Europe“, s prigodnim programom za djecu u poslijepodnevnim satima i koncertom za mlade u večernjim satima.

U svim županijskim središtima, kao i u nizu drugih gradova, tijekom Europskog tjedna bit će organizirana predavanja o mogućnostima koje nudi članstvo, poput sudjelovanja u raznim programima Europske unije, kao i javne debate o pristupanju Uniji. Informacije će na zabavan način biti predstavljene i kroz brojne kvizove, predstave i likovne radionice za najmlađe te druge zabavno edukativne aktivnosti. Sve aktivnosti bit će popraćene i u lokalnim medijima, a građanima će ovoga tjedna, osim na 129 Euro-info točaka diljem Hrvatske, besplatne publikacije s informacijama o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji biti dostupne i na svim javnim događanjima u županijama.

Cjelokupni program događanja tijekom Europskog tjedna dostupan je na internetskoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.



Priopćenja