Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak, 18. travnja 2011. godine, u Bruxellesu s Olivierom Chastelom, ministrom za razvojnu suradnju zaduženim za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Belgije.

Državni tajnik Plenković pojasnio je zaključke Vlade Republike Hrvatske u vezi nepravomoćne presude Međunarodnog Kaznenog Suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, a osobito o neprihvatljivosti kvalifikacije o "udruženom zločinačkom pothvatu"

Državni tajnik Plenković pojasnio je zaključke Vlade Republike Hrvatske u vezi nepravomoćne presude Međunarodnog Kaznenog Suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu protiv hrvatskih generala Gotovine, Čermaka i Markača, a osobito o neprihvatljivosti kvalifikacije o "udruženom zločinačkom pothvatu".

Državni tajnik Plenković predstavio je aktualnu dinamiku pristupnih pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom te planove za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja do kraja lipnja ove godine. Najavio je zatvaranje poglavlja 11. Poljoprivreda i ruralni razvitak i 22. Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, na sastanku Međuvladine konferencije o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, koja će se održati sutra, 19. travnja 2011. godine. Izvijestio je o naporima koje Hrvatska poduzima u okviru poglavlja 23. Pravosuđe i temeljna prava, a vezano uz provedbu Plana aktivnosti za ispunjavanje mjera slijedom Privremenog izvješća Europske komisije.

Ministar za razvojnu suradnju Chastel potvrdio je punu podršku Kraljevine Belgije Republici Hrvatskoj na njenom putu u Europsku uniju. Izraženo je obostrano zadovoljstvo stanjem političkih i gospodarskih odnosa Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije. Državni tajnik Plenković zahvalio je ministru Chastelu na kontinuiranoj podršci Kraljevine Belgije, posebice tijekom belgijskog predsjedanja Europskom unijom, kada je, uz jedno otvoreno, privremeno zatvoreno osam poglavlja pregovora.



Priopćenja