Državni tajnik za politička pitanja dr. sc. Mario Nobilo održao je u četvrtak, 17. ožujka 2011. godine, u Skopju, političke konzultacije s državnim tajnikom Ministarstva vanjskih poslova Republike Makedonije Abdulkadarom Memedijem.

Državni tajnik Nobilo izrazio je punu potporu Republike Hrvatske Republici Makedoniji za njezin što brži ulazak u NATO i započinjanje pristupnih pregovora s Europskom unijom

Državni tajnik Nobilo izrazio je punu potporu Republike Hrvatske Republici Makedoniji za njezin što brži ulazak u NATO i započinjanje pristupnih pregovora s Europskom unijom. Najavio je pritom nastavak intenzivnog prijenosa hrvatskih iskustava iz vrlo složenog pristupnog procesa, temeljenog na zahtjevnim mjerilima za otvaranje i zatvaranje poglavlja pregovora. Rekao je kako će Republika Hrvatska, uskoro i kao članica Europske unije, nastaviti pružati svesrdnu pomoć svim zemljama jugoistoka Europe. Državni tajnik Memedi ocijenio je hrvatsko iskustvo pregovora s Europskom unijom iznimno vrijednim te iskazao potrebu za nastavkom dinamike započetih konzultacija u području europskih integracija.

Dvojica sugovornika složila su se da najbolji način postizanja dugoročne stabilnosti regije Jugoistočne Europe leži u procesu euroatlantskih integracija, a da je pritom od velike važnosti regionalna suradnja i izgradnja dobrosusjedskih odnosa. Državni tajnik Nobilo istaknuo je da Republika Hrvatska reforme u sklopu pregovora s Europskom unijom ponajprije provodi radi sebe same, dodavši da sve zemlje regije vlastitom voljom i vlastitim snagama moraju krenuti naprijed, što uključuje i donošenje teških odluka te činjenje kompromisa. Informirao se i o načinu prevladavanja parlamentarne krize u Makedoniji pri pripremanju izbora te istaknuo važnost što ranijeg započinjanja pregovora s Europskom unijom.

U okviru političkih konzultacija, državni tajnik Nobilo također se susreo i sa Zoranom Petrovom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Makedonije, Borisom Josifovskim, predstojnikom Ureda Predsjednika Republike Makedonije, Blagorodnom Dulić, predsjednicom parlamentarnog Odbora za suradnju s Hrvatskim saborom, Andrejem Lepavcovim, savjetnikom premijera Republike Makedonije te liderom oporbe Brankom Crvenkovskim.



Priopćenja