Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Mario Nobilo održao je u utorak, 15. ožujka 2011. godine, u Ljubljani, političke konzultacije s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Republike

Sugovornici su obostrano konstatirali postojanje dobrih i otvorenih odnosa između dviju država

Sugovornici su obostrano konstatirali postojanje dobrih i otvorenih odnosa između dviju država. Na tragu daljnjeg produbljivanja dobrosusjedskih odnosa identificirali su područja u kojima je moguće dodatno intenzivirati suradnju, posebno u području gospodarskih odnosa, investicija, zajedničkih nastupa na trećim tržištima, te zajedničkog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2012 u Republici Koreji. Razgovarali su i o suradnji glede pitanja sukcesije bivše SFRJ te suradnji u okviru međunarodnih organizacija.

Težište razgovora stavljeno je na regiju jugoistočne Europe, a državna tajnica Benčina zanimala se o hrvatskim stajalištima kroz perspektivu Republike Hrvatske kao već punopravne članice Europske unije. Državni tajnik Nobilo potvrdio je interes Republike Hrvatske za situaciju u regiji, istaknuvši kako će još više diplomatske energije biti uloženo u regiju nakon ulaska u Europsku uniju. Izrazio je zadovoljstvo posljednjim pozitivnim vijestima iz BiH o postizanju dogovora u pogledu formiranja Vlade Federacije BiH kao i započetim razgovorima između Beograda i Prištine. Državni tajnici razgovarali su i o aktualnoj situaciji na sjeveru Afrike i na Bliskom istoku, te u Afganistanu i Japanu.



Priopćenja