U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija održana završna svečanost dodjele priznanja za doprinos uspješnom nastupu Republike Hrvatske na Svjetskoj izložbi EXPO 2010 u Šangaju, Narodnoj Republici Kini

Riječ je o tradicionalnoj dodjeli priznanja Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za EXPO svim sponzorima, donatorima, institucijama i pojedincima koji su potpomogli i doprinijeli uspjehu hrvatskog nastupa na ovoj izložbi

Riječ je o tradicionalnoj dodjeli priznanja Nacionalnog odbora Republike Hrvatske za EXPO svim sponzorima, donatorima, institucijama i pojedincima koji su potpomogli i doprinijeli uspjehu hrvatskog nastupa na ovoj izložbi. Svjetska izložba EXPO 2010 u Šangaju bila je najveća dosad u povijesti EXPO-a sa 73 milijuna posjetitelja, a hrvatski paviljon posjetilo je 3,5 milijuna posjetitelja, kazao je Petar Uzorinac, predsjednik Nacionalnog odbora za Svjetsku izložbu EXPO 2010 u Šangaju. Izrazio je pritom uvjerenje kako će sudjelovanje Republike Hrvatske i na ovoj izložbi pridonijeti unaprjeđenju gospodarske suradnje i turističke razmjene između Hrvatske i Kine.

Uz kineskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Shen Zhifeia svečanosti je nazočilo i visoko izaslanstvo iz Narodne Republike Kine, predvođeno Huang Jianzhijem, zamjenikom generalnog direktora Ureda za koordinaciju Svjetske izložbe EXPO 2010 u Šangaju. Veleposlanik Shen Zhifeitom tom je prigodom uputilo zahvalu Hrvatskoj za njezino uspješno sudjelovanje i doprinos ukupnom uspjehu EXPO-a 2010 u Šangaju.

Kinesko izaslanstvo primio je i potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

U okviru današnje svečanosti predstavljen je i projekt prvog zajedničkog hrvatsko-slovenskog nastupa na Svjetskoj izložbi EXPO 2012 Yeosu, u Republici Koreji. Glavna je tema Svjetske izložbe EXPO 2012 „Živi oceani i obala“ u koju će se Republika Hrvatska i Republika Slovenija uklopiti sa zajedničkom temom „Jadran“, kao poveznicom dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Zajedno sa predstavnicima Republike Hrvatske i Republike Slovenije, projekt je predstavio i veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Seong Ung Park.

Uz jačanje prijateljskih regionalnih odnosa, cilj nastupa Republike Hrvatske zajedno sa Republikom Slovenijom na predstojećoj Svjetskoj izložbi je i zajednička prezentacija na turističkom tržištu Republike Koreje. Uz turističku promociju, kao primarni cilj ovog nastupa, promovirat će se gospodarska, ali i kulturna suradnja. Zajednički nastup dvije zemlje također će omogućiti uštedu financijskih sredstava podjelom troškova nastupa i logistike.



Priopćenja