Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je u utorak, 8. veljače 2011. godine, u Ratnoj školi „Ban Josip Jelačić“, u Zagrebu, predavanje na temu „Strateške odrednice hrvatske vanjske politike.

Tom prigodom istaknuo je glavne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske

Tom prigodom istaknuo je glavne vanjskopolitičke ciljeve Republike Hrvatske, od skorog ulaska u članstvo Europske unije, jačanja suradnje u okviru NATO-a, postizanja stabilnosti jugoistočne Europe, aktivnog sudjelovanja u međunarodnim organizacijama, razvoja partnerskih odnosa s državama diljem svijeta, jačanja gospodarske diplomacije, do zaštite Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Ministar Jandroković prisjetio se međunarodnopravnog položaja Republike Hrvatske početkom 90-ih godina prošlog stoljeća i potom dvadeset godina hrvatske samostalnosti, vanjskopolitički podijelio na razdoblje 90-ih godina, kada se Hrvatska borila za neovisnost i međunarodno pozicioniranje te na razdoblje približavanja euro-atlantskim integracijama.

Upoznavši nazočne s aktualnim stanjem pristupnih pregovora istaknuo je kako su ušli u završnu fazu te izrazio uvjerenje u dovršetak tehničkog dijela pregovora do kraja aktualnog mađarskog predsjedanja Unijom, odnosno do kraja prve polovice ove godine.

Govoreći o prednostima ulaska u članstvo ministar Jandroković posebno je istaknuo više institucionalne i demokratske standarde, ravnopravno sudjelovanje u donošenju odluka o budućnosti Europe, političko i gospodarsko pozicioniranje u Uniji kao globalnom akteru i velikom tržištu te poticajno okruženje za jačanje konkurentnosti, industrije i poduzetništva. Ukazao je i na stalnu povezanost Hrvatske s Europskom unijom – kako geopolitičku, tako i kulturnu, civilizacijsku i gospodarsku.

Govoreći o daljnjem jačanju suradnje u okviru članstva u NATO-u, ministar Jandroković napomenuo je kako članstvo u tom savezu Hrvatskoj osigurava mir, sigurnost i stabilnost, zaštitu zajedničkih vrijednosti i interesa, jača njezin međunarodni položaj, a Hrvatska ima priliku sudjelovati u donošenju i provedbi odluka Saveza te dodatno razvijati svoje gospodarske potencijale.

Osvrnuvši se na dosadašnje članstvo u NATO-u kazao je kako se Hrvatska dokazala kao pouzdan saveznik u Afganistanu, posebice u obuci afganistanskih snaga sigurnosti kao prioriteta operacije ISAF.

Pohvalio je aktivnost vojne diplomacije u izgradnji pozitivnog imidža Republike Hrvatske u svijetu te posebno naglasio obrat koji se dogodio unazad 15-ak godina, tijekom kojih se Republika Hrvatska prometnula iz primatelja međunarodnih misija u aktivnog sudionika mirovnih misija u okviru Ujedinjenih naroda, NATO-a i Europske unije u kojima daje značajan doprinos izgradnji mira i stabilnosti.

Hrvatska je također sudjelovala u izradi novog Strateškog koncepta NATO-a, kazao je ministar Jandroković, a kao zagovornica nastavka politike “otvorenih vrata” kontinuirano pruža pomoć i daje potporu preostalim zemljama regije na njihovom putu prema euro-atlantskim integracijama. Istaknuo je pritom i važnost jačanja bilateralne suradnje sa svim državama u regiji kao i razvijanja suradnje unutar brojnih regionalnih inicijativa (CEFTA-e, Jadransko-jonske inicijative, SEECP-a).

Govoreći o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi, ministar Jandroković je rekao kako međunarodni partneri Republiku Hrvatsku prepoznaju kao lidera koji doprinosi sigurnosti i stabilnosti cijele regije. Dodao je kako se hrvatska nacionalna sigurnost realizira i kroz regionalnu suradnju te kako je ona nedjeljiv dio našeg europskog puta. Također je istaknuo kako je od iznimne važnosti za ukupnu stabilnost da zemlje regije nastave s procesom približavanja euro-atlantskim organizacijama.

Na međunarodnoj političkoj sceni, cilj Republike Hrvatske je unaprjeđivati i razvijati partnerske odnose i s drugim državama diljem svijeta, ponajprije sa Rusijom, Kinom, Indijom, Japanom, Južnom Korejom te zemljama Zaljeva i Južne Amerike.

Na kraju, važnim ciljem označio je i jačanje gospodarske diplomacije te podsjetio na ustavnu obvezu zaštite svih Hrvata izvan domovine.



Priopćenja