Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u okviru svojeg radnog posjeta Sjedinjenim Američkim Državama, u Washingtonu, s posebnom savjetnicom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baracka O

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima na svim područjima suradnje

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo odličnim bilateralnim odnosima na svim područjima suradnje. Ministar Jandroković uputio je pritom zahvalu Sjedinjenim Američkim Državama na kontinuiranoj podršci Hrvatskoj, a posebice tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom. Također je izvijestio je sugovornicu o aktualnostima i postignutom napretku u hrvatskom pristupnom procesu, te izrazio uvjerenje u dovršetak pregovora tijekom aktualnog mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Posebna savjetnica predsjednika Sherwood-Randall istaknula je kako Sjedinjenje Američke Države pružaju punu potporu Republici Hrvatskoj u Europskoj uniji, te kako će naše članstvo dati pozitivan signal svim zemljama regije.

Rezimirajući ukupne bilateralne odnose, ministar Jandroković posebno je predstavio korake poduzete s hrvatske strane kako bi se ispunili uvjeti za liberalizaciju viznog režima sa Sjedinjenim Državama. Također je izrazio zadovoljstvo uslijed današnjeg potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o zračnom prometu te konstatirao kako će njegova primjena pozitivno utjecati na daljnji razvoj turističke suradnje. S tim se složila posebna savjetnica Sherwood-Randall, ističući kako podupire naša nastojanja oko programa izuzeća od viza.

U dijelu razgovora o gospodarskoj suradnji, ministar Jandroković upoznao je posebnu savjetnicu Sherwood-Randall i s regionalnom konferencijom o trgovini i ulaganjima koja će se u zajedničkoj organizaciji hrvatskih vlasti i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj održati od 4. do 6. travnja 2011. godine u Dubrovniku.

Oba sugovornika su posebno izrazila zadovoljstvo razvijenom i aktivnom obrambenom suradnjom dviju država, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu. Pritom je posebna savjetnica predsjednika Sherwood-Randall osobito naglasila izuzetnu suradnju i učinak pripadnika Hrvatske vojske u misiji ISAF u Afganistanu.

Bilo je riječi i o aktualnom političkom stanju u regiji jugoistočne Europe s posebnim naglaskom na postizbornu situaciju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je rekla kako Sjedinjene Američke Države cijene konstruktivnu ulogu Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Ministar Jandroković informirao je savjetnicu Sherwood-Randall i o trenutnom stanju bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Republike Srbije te podsjetio na konkretne primjere regionalne suradnje kojima Republika Hrvatska nastoji doprinijeti jačanju mira i stabilnosti na jugoistoku Europe.



Priopćenja