Državni tajnik Andrej Plenković sudjeluje 29. i 30. studenoga 2010. godine, u Europskom parlamentu u Bruxellesu na 12. sjednici Zajedničkog parlamentarnog odbora Hrvatska - EU, koji pod supredsjedanjem Marije Pejčinović-Burić i Gunnara Hökmarka okuplja čla

Državni tajnik Plenković je hrvatskim i europskim zastupnicima predstavio hrvatske inicijative i zajednička ostvarenja na području regionalne suradnje, postignute rezultate glede dovršetka procesa povratka izbjeglica i prognanika, te stanje glede zaštite i promicanja ljudskih prava i prava manjina

Uz državnog tajnika Plenkovića, hrvatsku Vladu također predstavljaju ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni pregovarač za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji Vladimir Drobnjak. Belgijsko predsjedništvo Europske unije zastupa glavni direktor za koordinaciju i europske poslove u belgijskom ministarstvu vanjskih poslova Xavier Demoulin, a Europsku komisiju direktorica u Glavnoj upravi za proširenje, zadužena za zemlje kandidatkinje Alexandra Cas Granje.

U dijelu koji je posvećen napretku koji je Hrvatska ostvarila u okviru svojih pristupnih pregovora za članstvo u Europskoj uniji, državni tajnik Plenković je hrvatskim i europskim zastupnicima predstavio hrvatske inicijative i zajednička ostvarenja na području regionalne suradnje, postignute rezultate glede dovršetka procesa povratka izbjeglica i prognanika, te stanje glede zaštite i promicanja ljudskih prava i prava manjina.

Također je predstavio glavne elemente informativne kampanje Vlade Republike Hrvatske namijenjene podizanju znanja hrvatskih građana i javnosti o Europskoj uniji koja će se intenzivirati s približavanjem završetka pregovora i datuma referenduma o pristupanju Europskoj uniji. Državni tajnik je isto tako iznio ocjene o utjecaju dinamike hrvatskih pregovora na europsku integraciju država jugoistočne Europe.

Zajednički parlamentarni odbor Hrvatska-EU predstavlja parlamentarnu dimenziju političkog dijaloga između Hrvatske i Europske unije, sukladno odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Taj se Odbor sastoji od 15 zastupnika u Europskom parlamentu i 15 u Hrvatskom saboru, a sastaje se dva puta godišnje - jednom u Hrvatskoj i jednom u nekom od radnih mjesta Europskog parlamenta (Bruxellesu ili Strasbourgu). Prema dosadašnjoj praksi, predstavnici hrvatske Vlade, Predsjedništva Europske unije i Europske komisije pozvani su da sudjeluju sastanku Zajedničkog parlamentarnog odbora.

Sastanak Zajedničkog parlamentarnog odbora završava usvajanjem deklaracije i preporuka koje se uzimaju u obzir pri donošenju godišnjeg izvješća o Hrvatskoj koje usvaja Europski parlament, kao i pri usvajanju ostalih relevantnih dokumenta Europske komisije i Vijeća Europske unije.



Priopćenja