Dan stupanja na snagu Povelje Ujedinjenih naroda – 24. listopada – u svijetu se obilježava kao Dan Ujedinjenih naroda. UN, kao globalna multilateralna organizacija, okuplja 192 države članice i djeluje u 16 mirovnih operacija. Glavni ciljevi UN-a su očuvan

Obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda pruža nam priliku da potvrdimo predanost ispunjenju ciljeva te međunarodne organizacije, čiji ideali predstavljaju najvrjednije ljudske težnje.

Obilježavanje Dana Ujedinjenih naroda pruža nam priliku da potvrdimo predanost ispunjenju ciljeva te međunarodne organizacije, čiji ideali predstavljaju najvrjednije ljudske težnje. Aktivnosti UN-a su usmjerene ka produbljivanju međunarodne suradnje uz poštivanje principa ravnopravnosti i samoopredjeljenja naroda.

Hrvatska u tom svjetlu u potpunosti podupire sveobuhvatnu reformu UN-a s ciljem jačanja UN-a kao multilateralne organizacije koja će na učinkovit način odgovarati globalnim izazovima 21. stoljeća, kako na političko-sigurnosnom tako i na razvojnom aspektu, te posebice u svrhu ostvarenja Milenijskih ciljeva razvoja (MDGs).

Na globalnoj razini 2010. godina je stoga od posebnog značaja, zbog desete godišnjice usvajanja Milenijske deklaracije – ključnog dokumenta UN-a za 21. stoljeće s osam mjerljivih ciljeva koji zemlje potpisnice obvezuju na učinkovitu borbu protiv siromaštva, gladi, nejednakosti spolova, manjka obrazovanja, kao i na očuvanje okoliša i zaštitu zdravlja žena i djece.

UN time ponovno naglašava svoju nezamjenjivu ulogu jedinog globalnog foruma koji može ujediniti zemlje svijeta na dobrobit čovječanstva.



Priopćenja