Državni tajnici dr.sc. Božinović i mr.sc. Plenković održali su sastanke u srijedu, 2. lipnja 2010. godine, s glavnim tajnikom Ministarstva za europske i međunarodne poslove Republike Austrije dr. Johannesom Kyrleom.

Tijekom političkih konzultacija s državnim tajnikom za politička pitanja Božinovićem, istaknuti su tradicionalno vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja

Tijekom političkih konzultacija s državnim tajnikom za politička pitanja Božinovićem, istaknuti su tradicionalno vrlo dobri i prijateljski odnosi dviju zemalja, potvrđeni dinamičnom razmjenom posjeta na visokoj razini, intenzivnom suradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu te visoko razvijenom gospodarskom i energetskom suradnjom. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o mogućnostima konzularne suradnje dviju država.

Državni tajnik Božinović je izvijestio sugovornika o suradnji Republike Hrvatske sa susjedima. Sugovornici su razgovarali i o situaciji u regiji jugoistočne Europe s posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu te summit koji se održava u Sarajevu. Naglasili su kako je euroatlantska perspektiva najbolji doprinos stabilnosti i prosperitetu jugoistočne Europe, što je važno ne samo za regiju, već i za cijelu Europu.

Glavni tajnik Kyrle je istaknuo kako Republika Hrvatska svojim modelom služi kao primjer svim zemljama regije koje svoju budućnost vide u Europskoj uniji, te ponovio snažnu austrijsku potporu što skorijem punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Razmijenjena su i stajališta o novoj europskoj diplomatskoj službi, a sugovornici su razgovarali i o značaju dunavske dimenzije i važnosti suradnje zemalja u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju.

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković izvijestio je glavnog tajnika Kyrlea o trenutnom stanju hrvatskih pristupnih pregovora, istaknuvši napore koje Hrvatska poduzima u cilju završetka pregovora do kraja tekuće godine, kao i važnost održavanja predviđene daljnje dinamike do potpisivanja Ugovora o pristupanju, posebice u kontekstu financijskog paketa za prve dvije godine članstva.

Vezano uz referendum o pristupanju Hrvatske u članstvo u Europskoj uniji, državni tajnik Plenković je naglasio važnost komunikacijske strategije s ciljem informiranja hrvatskih građana o članstvu u Uniji. Glavni tajnik Kyrle je ponovio potporu Austrije Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju te izrazio nadu da će Hrvatska tehnički dio pregovora uskoro završiti. Razmotrene su i aktivnosti obaju zemalja u području šire regije, a posebice suradnja u okviru Dunavske strategije EU.



Priopćenja