Državni tajnik dr. sc. Davor Božinović održao je političke konzultacije u Bratislavi s državnom tajnicom u Ministarstvu vanjskih poslova Slovačke Republike Olgom Algayerovom, a primio ga je i ministar vanjskih poslova Slovačke Republike dr. Miroslav Lajčak

U razgovoru s državnim tajnikom Božinovićem državna tajnica Algayerova istaknula je snažnu i kontinuiranu podršku Slovačke pristupanju Hrvatske u Europsku uniju. Sugovornici su pozdravili aktivnu gospodarsku i političku suradnju dviju država, koju ne opterećuju otvorena pitanja

U razgovoru s državnim tajnikom Božinovićem državna tajnica Algayerova istaknula je snažnu i kontinuiranu podršku Slovačke pristupanju Hrvatske u Europsku uniju. Sugovornici su pozdravili aktivnu gospodarsku i političku suradnju dviju država, koju ne opterećuju otvorena pitanja.

Državna tajnica Algayerova izrazila je nadu za što skorijim završetkom pregovora te ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Ministar Lajčak i državni tajnik Božinović razmijenili su stajališta o regiji jugoistočne Europe, a posebno o Bosni i Hercegovini. U tom smislu podržali su sutrašnji sastanak na visokoj razini, koji će se održati u Sarajevu, te izrazili nadu da će zemlje regije ustrajati na svom putu eurointegracija. Istaknuli su kako ih pritom čekaju brojni izazovi, od reforme pravosuđa i javne uprave do borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te postizanja pune slobode medija.

Sugovornici su također izrazili želju da se nastavi proces jačanja bilateralnih odnosa zemalja regije, što je bitni čimbenik euroatlantskog puta svake pojedine zemlje. Dva su dužnosnika pozdravila nedavni prijedlog Europske komisije da se Bosni i Hercegovini i Albaniji liberalizira vizni režim za ulazak u zemlje Europske unije.

Ministar Lajčak naglasio je i važnost ustrojstva nove diplomatske službe Europske unije, čiji će sastavni dio, uskoro biti i Hrvatska.

Državni tajnik Božinović zahvalio je aktualnoj slovačkoj Vladi, čiji mandat ovih dana istječe, na podršci koju je pružala Republici Hrvatskoj u trenutku ostvarenja važnih vanjskopolitičkih ciljeva.



Priopćenja