Tijekom službenog posjeta Kraljevini Norveškoj ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković održao je predavanje na Norveškom institutu za međunarodne odnose u Oslu na temu „Najnovija članica NATO saveza i buduća članica Europske un

Ministar Jandroković naglasio je kako je prošlogodišnje pristupanje Republike Hrvatske u članstvo NATO-a najbolji dokaz provedenih reformi tijekom protekla dva desetljeća te potvrda da su vrijednosti temeljene na demokraciji, političkom pluralizmu i tržišnom gospodarstvu ugrađene i u hrvatsko društvo

Ministar Jandroković naglasio je kako je prošlogodišnje pristupanje Republike Hrvatske u članstvo NATO-a najbolji dokaz provedenih reformi tijekom protekla dva desetljeća te potvrda da su vrijednosti temeljene na demokraciji, političkom pluralizmu i tržišnom gospodarstvu ugrađene i u hrvatsko društvo. Također je kazao kako članstvo u NATO-u Hrvatska smatra pitanjem nacionalne i regionalne sigurnosti, ali iznad svega pitanjem pripadnosti zajednici s kojom dijeli jednake vrijednosti, interese i uvjerenja. U tom smislu istaknuo je važnost usvajanja novog Strateškog koncepta NATO-a kojim se želi poboljšati sposobnost Saveza za suočavanje s izazovima 21. stoljeća.

Napomenuvši kako je od zemlje pogođene ratom i primateljice međunarodne pomoći Hrvatska postala odgovorni čuvar globalnog mira i sigurnosti, ministar Jandroković podsjetio je kako je i prije ulaska u članstvo NATO-a ta uloga potvrđena sudjelovanjem u 14 misija vođenih od strane UN-a, NATO-a i EU-a. Ključnim u međunarodnim okvirima ocijenio je pritom mirovni angažman hrvatskih snaga u misiji ISAF u Afganistanu. Također je naglasio kako sudjelovanjem u svim ovim misijama Hrvatska štiti europski kontinent, ali i sebe samu od globalnih sigurnosnih prijetnji.

Osvrnuvši se na aktualnosti hrvatskog eurointegracijskog procesa ministar Jandroković ocijenio je ovu godinu ključnom, te izrazio uvjerenje kako će do njezinog kraja Hrvatska završiti tehnički dio pregovora, a kako bi do 2012. mogla postati punopravni član Europske unije. Istaknuo je pritom postojanje političke volje i odlučnosti da se dovrše sve potrebne reforme, poglavito u pogledu potpunog usklađivanja pravosuđa s europskim standardima te jačanja tržišnog natjecanja. Odlučna i učinkovita borba protiv korupcije je jedan od prioriteta hrvatske Vlade u ovoj godini, a u tom smislu značajno je ojačan zakonodavni i institucionalni okvir, što je dovelo do brojnih uspješnih akcija na svim razinama, kazao je ministar Jandroković.

Govoreći o budućim planiranim aktivnostima napomenuo kako će sve veći naglasak biti dan informiranju javnosti o članstvu u Europskoj uniji i njegovim prednostima za hrvatske građane, a posebice u kontekstu korištenja sredstava iz europskih fondova.

Ministar Jandroković također je istaknuo kako Hrvatska snažno podupire politiku proširenja na sve zemlje jugoistoka Europe, smatrajući euroatlantsku perspektivu jedinim jamstvom stabilnosti i prosperiteta čitave regije. Kao faktor stabilnosti regije, ona kontinuirano prenosi vrijednosti NATO-a i Europske unije u svoje okruženje. Podsjetio je kako je u cilju pomoći na eurointegracijskom putu Hrvatska već uručila državama regije svoje prijevode pravne stečevine Europske unije. Također je istaknuo spremnost Hrvatske na konstruktivnu, odgovornu i dinamičnu ulogu. u okviru svog budućeg članstva u Europskoj uniji.

Ministar Jandroković osvrnuo se i na globalnu financijsku krizu, napomenuvši kako je zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj i monetarnoj politici Hrvatska uspjela obuzdati njezine efekte. Također je podsjetio kako je tijekom prošle godine hrvatska Vlada kroz nekoliko rebalansa proračuna konsolidirala javnu potrošnju, a ove godine donijela čitav niz mjera u cilju gospodarskog oporavka i razvoja te održivosti javnih financija i jačanja konkurentnosti domaćeg gospodarstva.

Priopćenja