Pod predsjedavanjem državnog tajnika za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davora Božinovića održana je prva sjednica Povjerenstva za izradu prijedloga strategije i zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvat

Hrvati izvan Republike Hrvatske žive kao hrvatsko iseljeništvo, hrvatske manjine i kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini te s Hrvatima u domovini doprinose izgradnji hrvatskog kulturnog zajedništva, potvrđeno je na sjednici

Hrvati izvan Republike Hrvatske žive kao hrvatsko iseljeništvo, hrvatske manjine i kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini te s Hrvatima u domovini doprinose izgradnji hrvatskog kulturnog zajedništva, potvrđeno je na sjednici.

Stoga je cilj Strategije djelotvorno povezati cijelo hrvatsko društvo i Hrvate izvan Republike Hrvatske u ostvarivanju zajedničkog projekta usmjerenog ka očuvanju i jačanju općeg hrvatskog identiteta i prosperiteta.

Povjerenstvo, čiji članovi su predstavnici Ureda predsjednika, Vlade, ministarstava, Matice iseljenika i HRT započeli su rad na Strategiji o odnosima Republike Hrvatske prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Sudionici su se složili da strategija mora imati jasne ciljeve te da postupak njezinog donošenja mora biti transparentan i otvoren svima koji žele doprinijeti. Zbog toga će nacrt strategije biti otvoren za javnost te će se o njoj i zakonu raspravljati i u izravnom dijalogu s predstavnicima i udrugama Hrvata u inozemstvu.



Priopćenja