U povodu izvješća Državne revizije u kojem se navode i rezultati interne kontrole Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija vezani uz popis umjetnina, uredske opreme i namještaja ovim putem želimo priopćiti sljedeće

Prije svega ističemo kako je samo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, temeljem interno provedenog popisa, izvijestilo Državnu reviziju o manjkovima umjetnina, uredske opreme i namještaja koji su nastali ponajprije tijekom razdoblja od 2000. do 2003. godine

Prije svega ističemo kako je samo Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, temeljem interno provedenog popisa, izvijestilo Državnu reviziju o manjkovima umjetnina, uredske opreme i namještaja koji su nastali ponajprije tijekom razdoblja od 2000. do 2003. godine, a unatoč propisanoj obvezi ranije nisu bili knjigovodstveno evidentirani kao manjkovi.

Riječ je o 47 umjetničkih slika i drugih umjetnina ukupne knjigovodstvene vrijednosti oko 430.000,00 kuna.

U međuvremenu, nakon dodatnih provjera preseljenih umjetnina i opreme, u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija u Zagrebu pronađeno je pet umjetničkih slika (od traženih sedam), u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu dvije umjetničke slike, a u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Varšavi još jedna.

S rezultatima interne kontrole i konačnim popisom pronađene imovine, kao i imovine koja nedostaje upoznat je Samostalni odjel za unutarnji nadzor i Tajništvo MVPEI-a, kako bi u daljnjim postupcima utvrdili gdje se nedostajuće umjetnine, oprema i namještaj nalaze, te pokrenuli postupke pred drugim nadležnim državnim tijelima.

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i ubuduće će nastaviti s radom na pronalasku predmeta koji još nisu pronađeni.



Priopćenja