Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Saveznoj Republici Njemačkoj, zajedno s veleposlanstvom Republike Albanije, priredilo je u utorak, 28. travnja 2009. godine, povodom ulaska Hrvatske i Albanije u NATO, prijem u Svečanoj dvorani Vojarne Juliusa Lebera u B

Prijemu su nazočili veleposlanici i vojni izaslanici zemalja članica NATO-a i država jugoistočne Europe, predstavnici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane te njemačke vojske

Prijemu su nazočili veleposlanici i vojni izaslanici zemalja članica NATO-a i država jugoistočne Europe, predstavnici njemačkog Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva obrane te njemačke vojske. Počasni gost na svečanosti bio je parlamentarni državni tajnik u Uredu saveznog ministra obrane Christian Schmidt.

U ime hrvatskog veleposlanstva goste je pozdravio veleposlanik dr. Miro Kovač koji je pritom podsjetio kako je Afganistanu, u sklopu ISAF-a, već raspoređeno 300 hrvatskih vojnika koji izvanredno surađuju s postrojbama Bundeswehra. „Članstvom u NATO-u ostvaren je jedan od dvaju najvažnijih strateških vanjskopolitičkih ciljeva Hrvatske, a sada će se hrvatska Vlada koncentrirati na postizanje drugoga – članstva u Europskoj uniji“, rekao je veleposlanik Kovač. Zaključio je pritom kako je, u skladu s hodogramom Europske komisije, za očekivati da će pregovarački proces do kraja godine biti priveden kraju.

U svome pozdravnom govoru, parlamentarni državni tajnik Schmidt izrazio je zadovoljstvo ulaskom Hrvatske i Albanije u NATO-obitelj. Pohvalio je dosadašnja dostignuća dviju zemalja i istovremeno napomenuo kako pred njima stoji još mnogo posla. Naglasio je da je u svakom slučaju siguran kako će obje zemlje i nadalje energično nastaviti istim putem, u čemu će im Njemačka pružati svu potrebnu pomoć.

Veleposlanik Kovač zahvalio je Njemačkoj na dugogodišnjoj suradnji s Hrvatskom i naglasio značaj članstva u NATO-u kako za Republiku Hrvatsku tako i za cijelu regiju.



Priopćenja