Ministar Gordan Jandroković predstavio je tri zbornika stručnih rasprava održanih u razdoblju od 2005. do 2009. godine u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici pod zajedničkim nazivom „Kružok u hrvatskom veleposlanstvu“

U obraćanju nazočnima ministar Gordan Jandroković istaknuo je važnost angažmana Veleposlanstva Republike Hrvatske kao i osobnog veleposlanika dr.sc. Emilia Marina na području kulture i promidžbe Republike Hrvatske u Svetoj Stolici

U obraćanju nazočnima ministar Gordan Jandroković istaknuo je važnost angažmana Veleposlanstva Republike Hrvatske kao i osobnog veleposlanika dr.sc. Emilia Marina na području kulture i promidžbe Republike Hrvatske u Svetoj Stolici, posebice zbog stoljetnih veza Hrvata s rimskim papama. Podsjetio je na činjenicu da je hrvatska povijest i kultura, od dolaska na područje hrvatske države pa sve do danas, obilježena stalnim i čvrstim vezama sa Svetom Stolicom, što najbolje potvrđuju tri pohoda Svetog Oca Ivana Pavla II. Hrvatskoj, kao i brojni bilateralni susreti na najvišoj razini.

Potvrda tradicionalno dobrih odnosa do izražaja je došla u ključnim trenucima stvaranja neovisne i samostalne hrvatske države, budući da je upravo Sveta Stolica među prvima priznala Hrvatsku kao samostalnu državu čime je pokrenut nezaustavljivi proces međunarodnog priznanja Hrvatske, rekao je ministar Jandroković.

Naglasio je da Sveta Stolica snažno podupire integraciju Hrvatske u Europsku uniju, uvijek ističe pripadnost Hrvatske europskom civilizacijskom i kulturnom krugu i na poseban način vrednuje ulogu naše zemlje u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ujedinjene Europe.

Kruna predanog rada veleposlanika Marina i hrvatskog Veleposlanstva u Vatikanu na promidžbi Hrvatske, njezinih vrijednosti i njezinoga nacionalnog identiteta upravo su zbornici koje danas predstavljamo hrvatskoj javnosti, a koji su naišli na izniman interes najviših vatikanskih dužnosnika, veleposlanika i diplomata, europskih, talijanskih i drugih kulturnih uglednika, što ime i europsku tradiciju i kulturu Republike Hrvatske promovira na najbolji mogući način, zaključio je ministar Gordan Jandroković.

Uz ministra Jandrokovića, o zborniku su nazočnima govorili urednik zbornika, prof. dr. sc. Emilio Marin, veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici te predstavnici akademske zajednice i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.



Priopćenja