Povodom odluke kanadske Vlade o ukidanju viza za hrvatske državljane, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija dr. sc. Davor Božinović pozvao je u utorak, 31. ožujka veleposlanika Kanade u Republici Hrvatskoj Thomasa Marra, k

Na sastanku je istaknuto kako je ukidanje viza rezultat višegodišnjih napora hrvatske diplomacije, kao i hrvatske zajednice u Kanadi da se uklone prepreke punom razvoju suradnje, poput ukidanja tzv. vojnog obrasca u postupku izdavanja kanadskih viza hrvatskim državljanima, što je učinjeno u veljači 2008.

Na sastanku je istaknuto kako je ukidanje viza rezultat višegodišnjih napora hrvatske diplomacije, kao i hrvatske zajednice u Kanadi da se uklone prepreke punom razvoju suradnje, poput ukidanja tzv. vojnog obrasca u postupku izdavanja kanadskih viza hrvatskim državljanima, što je učinjeno u veljači 2008. Istodobno, Republika Hrvatska je nastavila s uspješnom provedbom ukupnih reformi što je prepoznato od nadležnih tijela Kanade koja su svojoj Vladi preporučili donošenje odluke o ukidanju viza za hrvatske državljane.

Također je rečeno kako ova odluka ujedno predstavlja potvrdu vrlo dobrih bilateralnih odnosa između dviju zemalja, pri čemu valja istaknuti suradnju i savezništvo Republike Hrvatske s Kanadom u sklopu NATO-a.

Ukidanje viza za hrvatske državljane sugovornici su ocijenili prekretnicom u odnosima između Republike Hrvatske i Kanade što će zasigurno uvelike pridonijeti daljnjem razvoju sveukupne suradnje dviju zemalja.



Priopćenja