Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović tijekom službenog posjeta Arapskoj Republici Egipat sastala se u Kairu s predsjednikom Narodne skupštine Arapske Republike Egipat Ahmedom Fathi Sourorom, predsjednikom Vlade Arapske Republike Egipat Ahmedom Nazifom i min

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović tijekom službenog posjeta Arapskoj Republici Egipat sastala se u utorak, 27. veljače 2007. godine, u Kairu s predsjednikom Narodne skupštine Arapske Republike Egipat Ahmedom Fathi Sourorom, predsjednikom Vlade Arapske Republike Egipat Ahmedom Nazifom i ministrom vanjskih poslova Arapske Republike Egipat Ahmedom Aboul Gheitom

U središtu razgovora bili su bilateralni odnosi dviju zemalja te mogućnosti njihova unapređenja. S predsjednikom Narodne skupštine Arapske Republike Egipat Ahmedom Fathi Sourorom ministrica Grabar-Kitarović razgovarala je o suradnji parlamentarnih odbora, a dio razgovora odnosio se na gospodarske, kulturne i znanstvene odnose, te na suradnju u multilateralnim okvirima. Ministrica Grabar-Kitarović također je prenijela poziv za uzvratni posjet egipatskih parlamentaraca Republici Hrvatskoj.

U razgovoru s predsjednikom Vlade Arapske Republike Egipat Ahmedom Nazifom osobita pozornost posvećena je razvoju gospodarske, kulturne i znanstvene suradnje. Razmatrana su konkretna područja gospodarske razmjene, naročito u transportu, industriji i energetici, pri čemu je egipatska strana izrazila zanimanje za jače korištenje hrvatskih luka, poglavito luke Rijeka i Ploče. Razgovarano je i o pripremama za održavanje 3. zajedničke sjednice hrvatsko-egipatskog Odbora za gospodarsku suradnju koja bi se uskoro trebala održati u Zagrebu.

U susuretu s ministrom vanjskih poslova Ahmedom Aboul Gheitom teme razgovora također su bile usredotočene na bilateralne odnose dvije zemlje među kojim nema otvorenih pitanja. Ocijenjeno je kako je gospodarska suradnja kontinuirano u porastu te je uzajamno konstatirana želja za njezinim daljnjim intenziviranjem. Razmatrana je i suradnja u multilateralnim okvirima, posebice u sklopu Ujedinjenih naroda i Barcelonskog procesa. U tom je smislu ministrica Grabar-Kitarović zahvalila na potpori koju je Arapska Republika Egipat dosad pružila Republici Hrvatskoj za uključenje u Pan-Euro-Med sustav kumulacije porijekla.

Razgovaralo se o aktualnim pitanjima u području Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike o čemu su sugovornici razmijenili mišljenja. Ministrica Grabar-Kitarović upoznala je ministra Gheita s hrvatskim doprinosom mirovnim misijama pod mandatom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda te sudjelovanju Republike Hrvatske u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta. Također je izvijestila o kandidaturi Republike Hrvatske za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti za razdoblje 2008. /2009. godine. Ministri su se osvrnuli na aktualnosti procesa europskih integracija i pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji te o stanju i regionalnim pitanjima u jugoistočnoj Europi.



Priopćenja