Državna tajnica za europske integracije mr. sc. Marija Pejčinović Burić i supredsjedatelj mješovite komisije Hrvatska-Baden-Württemberg Gordan Bakota sastali su se 3. listopada 2005. u Zagrebu s državnim ministrom i ministrom za europske poslove u Vladi po

Ministar Stächele je boravio u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj te se tom prigodom susreo s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske Damirom Polančecom, državnom tajnicom u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tajanom Kesić Šapić, gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandićem i ravnateljem Nacionalne i sveučilišne biblioteke prof. dr. Petrom Stipanovim

Na sastancima su se sugovornici složili kako su odnosi i suradnja Republike Hrvatske i Baden-Württemberga na zavidnoj razini čemu je doprinijela i Mješovita komisija koja u svom protokolu usuglašenom u ožujku ove godine predviđa suradnju na području europskih integracija, gospodarstva, kulture i umjetnosti, znanstvene i prosvjetne suradnje, policijske suradnje, turizma, državne uprave, poljoprivrede, šumarstva i zaštite okoliša.

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je ministra za europske poslove Baden Württemberga i supredsjedatelja mješovite Komisije Hrvatska-Baden Württemberg Willija Stächelea. Sugovornici su razgovarali o jačanju gospodarske suradnje Hrvatske i Baden-Württemberga, pri čemu je ministar Stächele naglasio kako će turizam biti jedna od glavnih tema iduće sjednice Mješovite komisije. Dodao je također, kako je potrebno fokusirati interes srednjih poduzeća na hrvatsko gospodarstvo. Predsjednik Mesić je rekao kako Hrvatska radi na postizanju europskih standarda na svim područjima života te istaknuo da je, kada je riječ o ulaganjima u gospodarstvo, Hrvatska najvećim dijelom izgradila svoju prometnu infrastrukturu i radi na reformi zemljišnih knjiga, ali i na poboljšanju cjelokupnog poslovnog okruženja. Ministar Stächele je izrazio punu podršku naporima Hrvatske za članstvom u Europskoj uniji.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec predstavio je ministru Stächeleu dosadašnja postignuća Vlade RH u gospodarskim reformama te najavio one koje su u tijeku i one koje će uslijediti a radi se o strukturnim reformama sektora koji ovise o državnim subvencijama kao što su restrukturiranje željeznica i privatizacija tvrtki kćeri, definiranje dugoročne strategije brodogradnje, privatizacije portfelja hrvatskog privatizacijskog fonda, nastavak privatizacije INA-e i Hrvatskog telekoma kao i reforma pravosuđa te zemljišnih knjiga. Potpredsjednik Polančec je naglasio i važnost hrvatske inačice one stop shopa tj. hitro projekta, zatim donošenje zakona o slobodnim zonama te otvaranje agencije za poticanje stranih ulaganja kao projekata koji će povećati konkurentnost i omogućiti rast GDP-a i stranih ulaganja. Ministar Stächele je kazao kako je zadivljen odlučnošću hrvatskih vlasti u provedbi reformskih procesa te kako se radi o izuzetnim projektima kao i uvjerljivim reformama. Ujedno je pozvao potpredsjednika Vlade da posjeti Baden-Württemberg što je s hrvatske strane i prihvaćeno.

Državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija mr. sc. Pejčinović-Burić upoznala je ministra Willija Stächelea s postignućima Republike Hrvatske u pristupanju Europskoj uniji te zahvalila za iznimno dobru suradnju s predstavništvom Baden-Württemberga u Bruxellesu. Državna tajnica je naglasila i vrlo važnu dimenziju prekogranične i regionalne suradnje za Hrvatsku u čemu bi bila vrlo korisna iskustva Baden-Württemberga. Ministar Stächele je iskazao zadivljenost hrvatskim postignućima, političkim i gospodarskim te dodao kako je i osobno spreman sva iskustva u odnosima s Europskom unijom prenijeti i podijeliti s hrvatskom stranom.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva Kesić-Šapić predstavila je poticajne mjere za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te ulagačke klime u Hrvatskoj za domaće i strane ulagače. Posebno je istaknula tehničku pomoć njemačkog GTZ-a (njemačkog društva za tehničku pomoć) koji Hrvatskoj trenutno pruža pomoć u području razvoja clustera i edukaciji cluster menadžmenta. Ministar Stächele je ponudio pomoć u prenošenju znanja i iskustava, obzirom da su u Baden Wurttembergu male i srednje tvrtke glavni pokretač gospodarskog razvoja. Predložio je da se održi predstavljanje hrvatskih razvojnih mjera predstavnicima gospodarskih komora Baden-Württemberga te da se u sklopu komisije organizira posjet strukovnim školama i gospodarskim sjedištima u Baden-Württembergu. Hrvatska strana posebno je zainteresirana za internacionalizaciju hrvatskih 'clustera' i njihovo povezivanje sa 'clusterima' iz Europe, radi zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

Supredsjedatelj Komisije Gordan Bakota je rekao da hrvatska strana trenutno ispituje mogućnosti suradnje pri raznim resorima, kako bi konkretne prijedloge mogla iznijeti njemačkim partnerima na prvoj radnoj sjednici Komisije koja će se održati 7.-8. prosinca ove godine u Stuttgartu, nakon čega će se u proljeće 2006. organizirati jedinstvenog predstavljanja Hrvatske u području gospodarstva, turizma i kulture u Baden-Württmebergu.

Ministar Stächele je s delegacijom posjetio i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića gdje su u srdačnim razgovorima razmijenjena iskustva hrvatske i njemačke strane u vođenju komunalnih i drugih projekata te je predložen nastavak i proširenje suradnje dvaju glavnih gradova, Zagreba i Stuttgarta. Uvaženu njemačku delegaciju primio je i ravnatelj Nacionalne i sveučilišne biblioteke prof. dr. Petar Stipanov koji ih je upoznao s radom biblioteke te vrlo vrijednom zbirkom rijetkih knjiga koje se nalaze u njenom posjedu.




Priopćenja