Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković: Ukrajina može i dalje računati na snažnu potporu Hrvatske

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Prije dvije godine, nakon agresije koju je započela 2014. godine kada je okupiran Donbas i anektiran ukrajinski Krim, Rusija je otpočela brutalnu i otvorenu vojnu invaziju na Ukrajinu. Od tada smo svjedoci herojskih napora ukrajinskog vodstva, naroda i vojske u obrani svojih domova i prava na slobodu i samostalnost. No u tom se ratu Ukrajinci bore i za sigurnost cijele Europe, jer bi slom Ukrajine stubokom izmijenio geopolitičke odnose i neminovno povećao ruske apetite prema Europi. Zato Ukrajina u svojoj borbi nije sama. Široka i snažna podrška demokratskog svijeta izraz je otpora ideji da sila jačega ima prednost pred međunarodnim pravom, moralom i univerzalnim vrijednostima. I Hrvatska je snažno uz Ukrajinu.

U ove smo dvije godine bili svjedoci barbarskim napadima na ukrajinske gradove i civile, najokrutnijim ratnim zločinima, bešćutnoj otmici i deportaciji ukrajinske djece, razornim napadima na energetsku i kritičnu infrastrukturu te pomorskim blokadama čije gospodarske posljedice osjeća cijeli svijet, pa tako i hrvatski građani. Prisjećamo se i herojskih branitelja Mariupolja koji su, poput branitelja Vukovara, također izdržali tromjesečnu opsadu do potpunog razaranja grada. Istodobno, zadivile su nas odlučnost ukrajinskog vodstva, borbenost ukrajinske vojske i hrabrost ukrajinskog naroda čiji herojski otpor je potaknuo nezabilježen val solidarnosti i pomoći međunarodne zajednice.
 
Danas je i Kremlju jasno da je ruski cilj osvajanja Ukrajine propao. Štoviše, Ukrajina je oslobodila velika područja kod Harkiva i Hersona te, unatoč nepovoljnom omjeru snaga, pruža žilav otpor agresoru. Istodobno, Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentima, NATO nikad snažniji, a slobodni i demokratski svijet i dalje je privržen potpori Ukrajini.
 
Pod vodstvom Vlade, Hrvatska je pomogla i nastavlja pomagati Ukrajini - politički, diplomatski, ekonomski, vojno te humanitarno kroz prihvat izbjeglica. Kao zemlja koja je i sama bila žrtva velikosrpske agresije, Hrvatska prijateljskoj Ukrajini otvorena srca prenosi svoja jedinstvena iskustva iz Domovinskog rata, pogotovo na području razminiranja i procesuiranja odgovornih za ratne zločine te joj pruža pomoć u rehabilitaciji ranjenih civila i branitelja.
 
U znak podrške Ukrajini, u protekle je dvije godine Hrvatska bila domaćin i dviju velikih međunarodnih konferencija o Ukrajini: Prvog parlamentarnog sastanka Međunarodne krimske platforme te Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine. Kao jedna od rijetkih zemalja koja je i prije ruske invazije jasno podržala europsku perspektivu Ukrajine, i to potpisom u Kijevu 2021. deklaracije Zelensky-Plenković, Hrvatska je zdušno poduprla povijesnu odluku o otvaranju pregovora za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji. Uz pozamašnu vojnu pomoć koju smo i sami pružili, podržali smo i odluku o osiguranju dugoročne pomoći Europske unije Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.
 
Osim što su one odraz jasnog opredjeljenja hrvatske vlade na strani napadnute Ukrajine i zaštite demokratskih vrijednosti, navedene odluke pridonose sveukupnoj europskoj potpori Ukrajini i jedinstvu Europske unije, ali i vjerodostojnosti Hrvatske kao članici NATO‑a. Stoga na današnji dan odajemo dužnu počast svim žrtvama ruske agresije, uvjereni u konačnu pobjedu Ukrajine i oslobađanje svih okupiranih i anektiranih teritorija. U obrani svog suverenog prava da slobodno i samostalno odlučuje o svojoj sudbini, ukrajinski narod može računati na potporu Hrvatske, koja ne zaboravlja podršku Ukrajine u Domovinskom ratu.

Priopćenja