Mvep Miro Kovač: BiH treba predati aplikaciju za EU

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Miro Kovač u ekskluzivnom razgovoru za Avaz kazao je da samo uz stabilnu vlast na državnom nivou BiH može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. On je jučer bio u zvaničnoj posjeti našoj državi, što je bilo prvo putovanje nakon što je imenovan protekle sedmice, a to govori mnogo o njegovim prioritetima. Ministar Kovač je dao punu podršku BiH da zatraži članstvo u EU.

- Pored mnogobrojnih poruka evropskih diplomata koji izražavaju sumnju u činjenicu da će BiH predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU, ja mislim da treba krenuti u taj proces, sada je trenutak. Klima u BiH jako je dobra, naročito na razini državne vlasti, i mislim da je zrelo vrijeme za podnošenje kandidature, to je moj osjećaj kao ministra vanjskih i evropskih poslova susjedne i prijateljske Republike Hrvatske - kazao je Kovač.

On je jučer održao sastanke s članovima Predsjedništva BiH, članovima Kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem te s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

- Odnosi između BiH i Hrvatske su dobri i kvalitetni, ali mi smo odlučili da sa svim susjedima izgradimo još bolje odnose. Jasno je da sa BiH želimo zaista imati i prijateljske i još kvalitetnije odnose. Počašćen sam time što je bilo moguće da moja prva posjeta u svojstvu ministara vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske bude upravo BiH ndash rekao je Kovač.

Dodao je da je Vlada RH odlučila da će nastojati razvijati odnose sa BiH na način da sva tri naroda u BiH, pa tako i hrvatski narod, budu ravnopravni, zadovoljni i sretni.

- Kako bi kao takvi postigli što bolje rješenje na unutarnjem planu koje će omogućiti provođenje ekonomskih i socijalnih reformi i mjera. Te da, što je vrlo važno i što je treći motiv mog dolaska BiH, jasno pokažemo kontinuitet državne politike RH prema BiH, te da podržimo kandidaturu BiH za članstvo u EU ndash pojasnio je ministar Kovač.

On nam je rekao da je u razgovoru s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom dogovorio da će uskoro biti organizirana uzvratna posjeta bh. delegacije Hrvatskoj.

- Prilikom te posjete nastojat ćemo potpisati sporazum o evropskom partnerstvu između naše dvije države koji bi omogućio stvaranje okvira za pružanje tehničke potpore BiH u planu integracije BiH u EU ndash naglasio je ministar Kovač.

On je mišljenja da će aplikacija za članstvo u EU koju BiH namjerava predati 15. februara bit onoliko kredibilna koliko se državne vlasti u BiH potrude.

- Ja ne sumnjam u državne vlasti BiH, a nakon mog razgovora s članovima Predsjedništva BiH uvjeren sam da će ona biti kredibilna. U susjednoj Republici Hrvatskoj imat ćete snažnog partnera, koji će nastojati da se ta kredibilnost kao takva i plasira u EU ndash zaključio je ministar Kovač.

Intervju je dostupan ovdje:
http://www.avaz.ba/clanak/217185/miro-kovac-bih-treba-predati-aplikaciju-za-eu