Pusić: Hrvatska posebno zainteresirana za infrastrukturu

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je, uoči predstojećeg Samita Kine i zemalja srednje i istočne Europe, da je Hrvatska posebno zainteresirana za suradnju na infrastrukturnim projektima, koji mogu osnažiti zračne, željezničke i cestovne veze između Kine i 16 zemalja sudionica Samita.

Uz čestitke Srbiji na organizaciji Samita, šefica hrvatske delegacije na Beogradskom sastanku navela je u autorskom tekstu za Tanjug:

"Pripadajući u isto vrijeme Europi, Sredozemlju i Balkanu, uslijed svoje geopolitičke pozicije, toga što je dio sve tri regije i činjenice da je najmlađa, 28. članica EU-a, Hrvatska je razvila industrijsku strategiju planirajući prosječan godišnji rast od 2,85% i novih 85.000 radnih mjesta za period od 2014. do 2020. Pridruživanje EU-u je Hrvatskoj donijelo brojne očigledne pogodnosti, od ukidanja carina, što je olakšalo poslovanje i donijelo poboljšanje za mala i srednja poduzeća. Zahvaljujući tome, izvoz u EU se povećao, kao i industrijska proizvodnja. Prema gotovo svim statistikama, Hrvatska se nalazi pri dnu liste članica EU-a, ali naš cilj u doglednoj budućnosti je da se probijemo k vrhu i pridružimo vodećim zemljama. Ovo ćemo postići kratkoročnim mjerama - uklanjanjem administrativnih i njima sličnih prepreka za investicije kako bismo unapredili konkurentnost i investicijsku klimu u Hrvatskoj. Dugoročne mjere leže u činjeničnoj politici, koja će zajedno sa stabilnim okruženjem za investicije, poticanjem strateške suradnje između gospodarstva i obrazovanja i kroz restrukturiranje javnog sektora i uprave, imati snažan utjecaj na razvoj tržišta kapitala.

U okviru industrijske strategije definirana je grupa takozvanih nositelja gospodarstva, ili velikih izvozno orijentiranih gospodarskih grana, gdje se stvara profit i gdje je zaposlen značajan broj ljudi.

Postoje četiri ključna nositelja ekonomije:

  • farmaceutska industrija,
  • sektor informacijskih tehnologija,
  • proizvodnja završnih proizvoda od metala i strojeva i
  • računala i elektronski proizvodi.

Pored ovih nositelja, ostali važni sektori su:

  • poljoprivreda,
  • turizam.

Energija je presudna za uspješnu primjenu ove politike, jer ona je politika budućnosti kada su u pitanju vanjski poslovi zato što garantira politički i svaki drugi suverenitet i stabilnost jednoj državi. Za malo više od godinu dana Hrvatska se našla na energetskoj mapi Europe, postavljajući ciljeve koji će koristiti ne samo Hrvatskoj nego i cijeloj regiji, od zemalja zapadnog Balkana do srednje Europe. Izgradnja terminala za ukapljeni plin na Krku i potencijalna nalazišta nafte i plina u Jadranskom moru su garant ekonomskog razvoja Hrvatske i susjednih zemalja, doprinoseći stabilnosti i sigurnosti Hrvatske, regije i EU-a. Svijet je međusobno povezan i nema prave energetske nezavisnosti jer nijedna zemlja nije izolirana ili potpuno nezavisna kad je u pitanju energija i upravo iz tog razloga partnerstvo među zemljama okupljenim na ovom forumu važno za nas.

Mi smatramo da je ovaj treći samit Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe veoma dobra platforma za razvijanje planova buduće suradnje u novim područjima, gdje je zajednički cilj održiv gospodarski razvoj uz poštovanje pravila koja se odnose na sve strane.

Hrvatska podržava suradnju između Kine i zemalja srednje i istočne Europe. Mi smatramo da je ova suradnja važan dio naših ukupnih ekonomskih odnosa i vjerujemo da će biti još bolja u budućnosti. Posebno smo zainteresirani za suradnju na infrastrukturnim projektima koji mogu osnažiti zračne, željezničke i cestovne veze između Kine i ovih 16 zemalja, što će sigurno ojačati naše veze u domeni poslovanja, trgovine i turizma.

Čestitamo vladi Republike Srbije na organizaciji ove važne konferencije i nadamo se da ćemo vas vidjeti sve na sastanku ministara turizma Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe u Hrvatskoj sljedeće godine". (đb)