30.07.2012. – izjava mvep Pusić za Kroniku dana Hrvatskog radija

Izjava ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u emisiji Hrvatskog radija „Kronika dana“, 30. srpnja 2012. g.

Je li bilo nekih konkretnih dogovora u Motovunu?

„Razgovarali smo (na radnom ručku s mvp BiH Zlatkom Lagumdžijom, u petak 27.7.) o situaciji koja nastaje i sa ulaskom Hrvatske u Europsku uniju,a i sa činjenicom da od 1999. g. postoji potpisan, ali ne i ratificiran, Sporazum o granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i o činjenici da Hrvatska prvo želi i treba spojiti svoj vlastiti teritorij, a i teritorij Europske unije kad iduće godine postanemo članicom. Da, s druge strane, Bosna i Hercegovina ima interesa za Luku Ploče kao transportne točke za BiH. To su teme o kojima, prema mom mišljenju je pametno i treba postići racionalne dogovore u korist obje zemlje i mislim da smo tu na dobrom putu.

Spomenuli ste dogovor Tuđman – Izetbegović koji je postignut 1999., nije nikad ratificiran i prema njemu Hrvatska se u stvari odriče vrha poluotoka Kleka i otočića u Malostonskom zaljevu. Dakle, hoće li Vlada taj sporazum poslati u Sabor na ratifikaciju?

Prvo, Hrvatska se ne odriče ničega. Hrvatska definira granice svog teritorija, onoga što faktički jest njen teritorij, ne samo na tim točkama nego na 1000 kilometara granice. To je jedna procedura koja je dugotrajna i komplicirana i koja je postignuta u vrijeme kada je hrvatski predsjednik bio Franjo Tuđman, a predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović. Bio je spreman za ratifikaciju 2005. Iz nekih razloga tada nije ratificiran i vrlo je vjerojatno da će na taj način i u toj formi biti predložen za ratifikaciju. O tome mi razgovaramo u Hrvatskoj već nekoliko mjeseci. Svako rješenje ima svoje pluseve i minuseve, ali, zapravo u takvim stvarima vjerojatno jedna SWOT analiza pokazuje da li plusevi prevladavaju nad minusima. U ovom slučaju nam se činilo već prije nekoliko mjeseci kad smo počeli o tome razgovarati da je tako i vrlo vjerojatno će takav prijedlog u toj formi ići prijedlog u Sabor na ratifikaciju.

Hoće li za usvajanje tog Sporazuma biti potrebna dvotrećinska ili natpolovična većina?

To također treba točno definirati, ali to neka ustavni stručnjaci neka definiraju.