Živjet ćemo bolje. Hrvati su to zaslužili

-Što Hrvatsku, u političkom smislu, očekuje nakon ulaska u EU?
=Europska Unija već je 60 godina područje mira, sigurnosti, gospodarskog i društvenog prosperiteta, što Hrvatska, kao zemlja koja je, uz goleme žrtve, svoju samostalnost izborila u Domovinskom ratu, prepoznaje kao ključnu vrijednost članstva. Uz to, pridružit ćemo se zajednici država s kojima dijelimo iste vrijednosti - prije svega demokraciju i poštivanje ljudskih prava - te političkom prostoru kojem smo oduvijek pripadali Također, kao članica EU Hrvatska će svoje nacionalne interese promicati sudjelujući u kreiranju zajedničkih politika EU. U tom smislu, definitivno smo, gledajući utjecaj na međunarodnu politiku, politički na dobitku.
Nadležnost članica
-Koliko Bruxelles može utjecati na donošenje političkih odluka u Hrvatskoj?

=Prvo, za razliku od pretpristupnog razdoblja tijekom kojeg je Bruxelles imao značajan utjecaj na procese u našoj zemlji, s ulaskom u članstvo to nestaje jer je Zagreb,kao i Rim, Budimpešta i ostale EU prijestolnice, ujedno i Bruxelles. Ponavljam, EU jesu države članice i bez njih EU ne postoji. Druga stvar koju želim reći je da nakon ulaska u EU cijeli niz područja ostaje u nadležnosti država članica: zdravstveni sustav, industrijska politika, kultura, turizam, obrazovni sustav, politike za mlade, mirovinski sustav i druga područja. Na taj će način, na primjer, ostati zaštićena i prava braniteljske populacije. U popis treba dodati i fiskalnu politiku, pa je oporezivanje dohotka i dobiti još uvijek u nacionalnom djelokrugu. Stoga, u tim područjima EU može podupirati nacionalne politike, primjerice putem programa studentske mobilnosti Erasmus, ali ne može utjecati na njihovo oblikovanje.
U područjima o kojima se odlučuje na EU razini, odgovor sam već dao - donošenje odluka u tim područjima je rezultat konzultacijskih procesa tijekom kojih svaka država članica pokušava utjecati na odluku u skladu sa svojim interesima i prioritetima, kako kroz Vijeće ali i kroz Europski parlament, bez kojeg u većini područja nije moguće usvojiti odluke.
-Koliko novca iz europskih fondova Hrvatska može dobiti nakon ulaska u EU?
=U ovom trenutku znamo konkretne podatke za drugu polovicu 2013., dakle prvih 6 mjeseci članstva. Iako je odgovor složeniji od ovog koji ću dati, radi lakšeg razumijevanja omjera uplata i isplata reći ću da ukupno odobrena sredstva za tih šest mjeseci iznose 687,5 milijuna eura dok su uplate procijenjene na 267,7 milijuna eura. Slični će omjeri uplata i isplata ostati i od 2014. nadalje, kada kreće novi sedmogodišnji okvir proračuna EU, tzv. financijski okvir. Ako je suditi po iskustvima svih novih država članica osim jedne, Hrvatska će biti neto primateljica sredstava iz proračuna EU. I naše projekcije govore da će to biti slučaj. Za to moramo, naravno, odraditi svoj dio posla jer novci nikad ne padaju s neba.
Pozitivan utjecaj
-Koliko pravila igre, koja će nam nametnuti ulazak u EU, mogu utjecati na promjenu sustava vrijednosti u javnim i državnim službama?

=Meni se čini da smo upravo na ovom području napravili velik napredak. On se očituje prije svega u novom svjetonazoru, novom načinu pristupanja poslu i pitanjima koja treba riješiti. Dobre prakse s kojima ćemo se susretati svakako će pozitivno utjecati i na našu državnu upravu. Članstvo u EU postat će snažan poticaj za brži i kvalitetniji razvoj Hrvatske i na ovom području. Hrvatski su građani to zaslužili.