Ne bavimo se špijunažom

Slažem se da curenje afera nije dobro za diplomaciju, ali još je lošije ako one postoje, a nisu sankcionirane, tvrdi šef hrvatske diplomacije Gordan Jandroković. Čini se da je u MVP-u proradila prilično široka metla, pa se nešto čemu se do jučer gledalo kroz prste počelo oštro kažnjavati. Drastične promjene nailaze na otpor s raznih strana, no Jandroković je uvjeren da postupa ispravno i ne namjerava odustati.
Vrhunski profesionalci
-Zašto se iz MVP-a nižu skandali?

=Osim bavljenja glavnim vanjskopolitičkim prioritetima, za cilj imamo izgradnju takvog sustava u kojem će u prvom planu biti profesionalci sposobni najbolje zastupati i braniti interese RH na međunarodnom planu. Slučajevi koji se sada spominju rezultat su promjena koje poduzimamo. Oni se nisu dogodili danas, imaju svoju povijest, uz činjenicu da u proteklom razdoblju očito nije bilo snage ili volje da se oni riješe.
-Kako su sad otkriveni?
=U slučaju veleposlanika Vejnovića, mjerodavna Uprava za financije uočila je nepravilnost, koju je nakon toga ispitao Odjel za unutarnji nadzor. U slučaju Keller, iz samog konzulata u Sydneyu gdje je bio generalni konzul dobili smo informaciju da je otuđen namještaj i službena dokumentacija. MVP je potom podnio kaznenu prijavu i sad se tim slučajem bave policija i mjerodavne državne ustanove.
Dakle, ta dva slučaja rezultat su rada nadležnih službi u MVP-u, a tzv. Sedma uprava s tim ni na koji način nije povezana. Ta se uprava bavi isključivo tehničkom i fizičkom zaštitom naših djelatnika i objekata te poslovima informatičke i komunikacijske sigurnosti. Sedma uprava nije tijelo koje se bavi obavještajnim radom ili špijunažom.
-Kako tumačite činjenicu da je predsjednik Mesić ipak nezadovoljan Sedmom upravom i uvjeren je da se ona bavi upravo špijuniranjem?
=Rekao bih da je riječ o percepciji koja ne odgovara stvarnom stanju. Ponavljam, Sedma uprava ne bavi se obavještajnim radom i to je službenim obavještajnim institucijama dobro poznato. Dolaskom Dinka Barbarića prije 2-3 mjeseca na čelo Sedme uprave ta je institucija postala uspješnija. Prije je bilo problema u njezinu radu, ne zbog nedopuštenih obavještajnih aktivnosti, nego isključivo zbog nedjelotvornog i katkad neprofesionalnog rada.
Otkup namještaja
-Bivši generalni konzul u Sydneyu kaže da je namjeravao otkupiti od države namještaj za koji se smatra da je otuđen. Je li uobičajeno da diplomati otkupljuju državni inventar?
=Za vrijeme mog mandata to nitko nije učinio, a i neće. Istina, postoji stara odredba, čije sam ukidanje već zatražio, po kojoj Ministarstvo može dati suglasnost za otkup namještaja, ali u slučaju gospodina Kellera takva suglasnost nije izdana niti ćemo je ikome izdati. Osobito ne za otkup namještaja koji je plaćen državnim novcem.
-Mišljenja su podijeljena, neki smatraju da je to ispravno, ali ima i čuđenja nad činjenicom da se kontrola okomila na slučaj vrijedan 10 tisuća eura, uz mnoge krupnije koji su ostali neistraženi?
=Što god bude učinjeno mimo zakona, mimo Bečke konvencije i pravila struke, bit će sankcionirano. Ako je takvih slučajeva bilo prije, oni koji to nisu sankcionirali učinili su propust. Otkrijemo li i druge takve slučajeve, a mjerodavna tijela Ministarstva neke trenutačno ispituju, budite uvjereni da ćemo ih sankcionirati, bez obzira na rang i diplomatski status.
Loš dojam
-Što ako vam predbace da se više bavite discipliniranjem diplomacije nego vanjskom politikom? Zar je diplomacija bila toliko zapuštena da se odjednom otvara toliko skandala?

=Naravno da mi smeta što se o MVP-u stvara dojam kao o ministarstvu prepunom afera. No, jedini način da se tome stane nakraj jest da takve afere rješavamo. Njihovo guranje pod tepih bila je praksa u prošlosti koju, dok sam na čelu MVP-a, neću tolerirati niti dopustiti. Još više bi mi međutim smetalo da netko izigrava zakone i potkrada državu, poput spomenutih primjera nezakonite kupnje velikih količina alkohola i otuđenja državnog namještaja, a da se to ne sankcionira. Nedopustivo je da se oni kojima je povjeren najčasniji mogući posao, zastupanje svoje zemlje izvan njezinih granica, bave takvim stvarima.
Nema Sanaderovih i Mesićevih
-Predsjednik Mesić zatražio je angažman Državne revizije...
=Pozdravljam taj zahtjev predsjednika Mesića. Državna revizija trenutačno jest u MVP-u u redovitoj godišnjoj kontroli. Nemamo ništa protiv da ispitaju poslovanje i ovdje i u diplomatskim predstavništvima. To je i nama pomoć, a svatko zatečen u nezakonitostima morat će odgovarati i snositi zbog toga posljedice. Diplomate ne dijelimo na Sanaderove i Mesićeve, svi su oni hrvatski diplomati, imaju zakonom propisane poslove, moraju služiti ovoj zemlji i to moraju raditi časno i na najbolji mogući način.
U slučaju Jurice bez prekršaja
-Je li zaključen slučaj što ga je predsjednik otvorio oko veleposlanika Jurice, zbog troškova lobiranja?

=Predsjedniku Mesiću smo, na njegov zahtjev, poslali sve podatke o troškovima veleposlanstava u Parizu, Berlinu, Washingtonu, Londonu i Bruxellesu, Stalne misije RH pri NATO-u, Stalne misije RH pri EZ-u, Generalnog konzulata u New Yorku te Stalne misije RH pri UN-u. U slučaju veleposlanika Jurice nemam spoznaja da su prekršeni zakoni ili međunarodne konvencije.